Pregovori, pa o novim izborima

Izvor: RTS, 26.Mar.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori, pa o novim izborima

Srbiji u ovom trenutku izbori nisu potrebni, smatraju poslanici većine vladajućih stranaka u parlamentu, a najbrojniji SNS poručuje da je uvek spreman za izbore. I opozicioni DS poručuje da nema potrebe za izborima dok se pregovori sa Prištinom ne završe. Međutim, LDP smatra da izbori moraju da budu raspisani što pre, nezavisno od pregovora.

Poslanici vladajuće koalicije saglasni su da Srbiji izbori u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trenutku nisu potrebni, s čime se složio i deo opozije, a najbrojnija Srpska napredna stranka poručuje da je uvek spremna za izbore.

Ministarstvo zdravlja ne spada u aktraktivna ministarstva, rekla je povodom najavljene rekonstrukcije Vlade ministarka Slavica Đukić Dejanović i dodala da ne zna kolegu koji bi želeo da se zameni sa njom.

Ona je, nakon otvaranja Prolećnog festivala zdravlja u Domu omladine, naglasila da, ukoliko se rekonstrukcija bude odnosila i na ministra zdravlja, "njemu će personalno biti lakše".

"O rekonstrukciji razmišljaju oni koji su u politici najodgovorniji. Upravo je do mene došla informacija o izuzetnoj popularnosti premijera i prvog potpredsednika Vlade. Oni imaju kredibilitet od građana da se o tome dogovaraju", rekla je ministarka.

Posle izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi možda bilo dobro da do izbora dođe, ukoliko politika Vlade Srbije ne uspe što se tiče Kosova i Metohije i borbe za dobijanje datuma za početak pregovora, vladajući SNS ističe da se uvek spremni za izbornu trku, njihovi partneri u SPS smatraju da nisu prisutni elementi za raspisvanje vanrednih izbora, a URS poručuje da bi sve to, u ovom trenutku, bilo nepotreban luksuz.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Cvijan rekao je da je SNS, kao najveća stranka u zemlji, uvek spreman za izbore.

Cvijan, koji je novinarima predstavio set pravosudnih zakona o kojima parlament danas počinje raspravu, rekao je da je njegova oblast pravosuđe i da bi povodom izbora trebalo pitati one koji se više u njegovoj stranci razumeju u to.

"Nisam dovoljno stručan da odgovaram na ta pitanja, moja oblast je pravosuđe. O tome pitajte one koji se više razumeju. SNS je kao najveća stranka u zemlji uvek spremna za izbore", rekao je Cvijan.

Šef poslanika SPS-a Branko Ružić kaže da postoje određeni elementi koji će uticati na eventualnu odluku o izborima i da je jedan od njih datum za početak pregovora sa EU, ali da nijedan od tih elementa za sada nije prisutan.

"Da bi došlo do izbora mora da postoje ustavom i zakonom propisani uslovi i da imamo činjenično stanje u kome ne bi postojala parlamentarna većina koja bi podržavala vladu. Nijedan od tih elemenata za sada nije prisutan i smatram da je predsednik Tomislav Nikolić izneo legitiman politički stav koji je praktično jedno hipotetičko pitanje", rekao je Ružić.

Ružić je novinarima u parlamentu, osvrćući se na izjavu predsednika Srbije da bi možda bilo dobro ići na izbore, ukoliko politika vlade ne uspe što se tiče Kosova i borbe za datum, rekao da je proces evropskih integracija kontinuiran proces i da svaki stepenik više znači mnogo za Srbiju, ali da "ne možemo da na svakom važnom stepeniku pravimo kardinalne poteze".

"Ali, to je moj lični stav i videćemo da li je to potrebno. Treba razgovarati sa partnerima u vladajućoj koaliciji, a Nikolić, naravno, da iznosi brigu za ono što su i državni vrh i vlada postavili pred sebe kada je reč o evropskim integracijama", rekao je Ružić.

Šef poslanika Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić rekao je da Srbiji u ovom trenutku izbori nisu neophodni i da bi u ovim okolnostima predstavljali nepotreban luksuz.

"Siguran sam da Srbiji u ovom trenutku izbori nisu neophodni i da će proizvesti niz štetnih posledica, ne mislim tu samo na ogromne troškove. Moramo imati u vidu stanje ekonomije, budžeta, javnih finansija i, ako se osvrnemo na to, shvatićemo da su izbori nepotreban luksuz", rekao je Ilić.

Šef poslanika URS-a rekao je i da se zna šta su razlozi za raspisivanje izbora i da on nema utisak da oni postoje.

"Ova vlada radi timski, ima ozbiljnih problema koje mora da rešava i treba da joj se da šansa još neko vreme da vidimo hoće li biti boljih rezultata nego što je bilo do sada", rekao je Ilić.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Ivan Bauer smatra da je sa finansijskog stanovišta za Srbiju u ovom trenutku mnogo bolje da dođe do rekonstrukcije Vlade nego do vanrednih izbora.

"Nešto od ta dva, kako stvari stoje, očigledno je da će biti. Ja kao ekonomista bih više voleo da bude rekonstrukcije, jer je sa finansijskog stanovništa to mnogo bolje za Srbiju u ovom trenutku", rekao je Bauer novinarima u parlamentu.

DS: Dok se pregovori ne završe nema potrebe za izborima

Demokratska stranka spremna je za izbore, ali smatra da oni ne treba da budu održani dok se ne završe pregovori sa Prištinom, izjavio je šef poslanika te stranke Borislav Stefanović.

Stefanović je, u izjavi novinarima u parlamentu, rekao da ima mnogo razloga za raspisivanje izbora i da su oni, pre svega, u neslaganju u vladajućoj koaliciji i u okviru SNS-a, kao i nestručnost i nekompetentnost kadrova.

"To će biti glavni razlog, znači njihovo unutrašnje neslaganje. Izjava predsednika Tomislava Nikolića pokazuje dubinsko razilaženje u vladajućoj koaliciji i različito gledanje i na vremenske okvire i na potrebu održavanja izbora ili rekonstrukciju Vlade. Njima niko ne može pomoći u tom smislu osim da se izbori dese do kraja godine kao što smo mi i najavljivali", rekao je Stefanović.

Demokratska stranka je, kako je rekao, izjavu predsednika Nikolića razumela kao hipotetičku.

"Nikolić uzima za pravo da komentariše sve – i ono što mu jesu ovlašćenja i ono što mu nisu ovlašćenja. Ja sam razumeo da je rekao da bi, ako Srbija ne dobije datum, to mogao biti razlog za izbore, što znači da se zadržao u okvirima hipotetičkih stavova", naveo je Stefanović.

LDP: Izbori što pre

Liberalno-demokratska partija nema ništa protiv izbora i smatra da oni moraju biti što pre raspisani i održani, nezavisno od rezultata pregovora sa Prištinom, izjavio je poslanik te stranke Bojan Đurić.

Đurić je rekao da su se uslovi za raspisivanje izbora stekli još onda kada je premijer Ivica Dačić rekao da se 10 godina lagalo o Kosovu.

"Tada je postalo jasno da je ova vlast napravljena isključivo na želji zauzimanja i podele plena i sve što se u međuvremenu radi je posledica te činjenice", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, mimo ustavnih ovlašćenja, otvoreno komentariše politički život i najavljuje izbore.

"Ne smeta mi što to predsednik radi, ali je neka vrsta licemerja da on posegne za tom političkom metodom, a sve vreme govori da je podneo ostavku na stranačku funkciju i da želi da bude predsednik svih građana. To je za mene druga vrsta političke poruke – da predsednik nije zadovoljan pozicijom koju ima i da na ovaj način želi da se vrati u žižu svakodnevne politike", rekao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.