Predsednički izbori u Rusiji: ko sme Putinu na crtu?

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednički izbori u Rusiji: ko sme Putinu na crtu?

Predsednički izbori u Rusiji biće održani 4. marta naredne godine. Premijer Rusije Vladimir Putin prvi je najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima, a polako su počeli da se javljaju i protvikandidati.

Jedan od najbogatijih građana Rusije, milijarder Mihail Prohorov (46), kojeg zbog visine zovu Žirafa, kandidovaće se na predsedničkim izborima, a on je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je to njegova najteža odluka u životu. Sada mora da sakupi potpise podrške i dobije registraciju od Centralne izborne komisije. Za registraciju treba 500 potpisa, za učešće na izborima - dva miliona.

Da li je Prohorov, inače vlasnik NBA kluba Nju Džersi Nets, rešio da zaplovi na talasu narodnog nezadovoljstva, ili je samo jednokratni "projekat Kremlja"? To je prva dilema s kojom je suočena ruska javnost.

Opozicija u Rusiji sa skepsom je dočekala namere Prohorova. Ivan Meljnikov, potpredsednik Dume iz redova Komunističke partije, ocenio je da "Rusiji nije potrebno još desničarskih stranaka”, već da treba da se čuje "levičarska retorika, ali to nije u interesu oligarha i birokrata koji danas diktiraju pravila”.

I Limonov želi u fotelju

Kandidat za predsednika želi da bude i kontroverzni pisac Eduard Limonov. Pristalice Eduarda Limonova u nedelju nisu mogle da održe kongres u moskovskom hotelu "Ismailovo”.

Administracija je zatvorila dvoranu "zbog remonta”. Očekujući to, Limonov i pristalice su održali "kongres” u velikom autobusu gde su pozvali notara da obavi proceduru. Tako je autobusom prodefilovalo više od 500 "delegata”.

Prema rečimaIgora Lebedeva, šefa poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Vladimira Žirinovskog, svi koji su mogli da glasaju za Prohorova "već su se preselili u London", tako da, prema njegovom mišljenju, milijardera podržava oko jedan odsto birača.

Najoštriji u ocenama bio je Boris Nemcov, lider neregistrovane Partije narodne slobode, koji je rekao da, ukoliko "projekat Prohorov” bude napravljen u savezu sa aktuelnim režimom, biće to "mrtvorođenče”.

Na izborima će učestvovati i Sergej Mironov iz "Pravedne Rusije” koji je danas potvrdio kandidaturu, Genadij Zjuganov, lider komunista, i Vladimir Žirinovski, kao osnivač i doživotni predsednik Liberalno-demokratske partije.

Žirinovski, čija partija u Državnoj Dumi uvek glasa za vladine predloge, nazvao je pre nekoliko dana Prohorova "tehničkim kandidatom Kremlja" i time zakuvao trku.

Povezane vesti: Ruski magnat Prohorov najavio predsedničku kandidaturu Ruska crkva strahuje od "nove revolucije" Ruska crkva pozvala građane da izađu na demonstracije Putin optužio SAD za podsticanje nereda Grizlov: Mekejn je kao "martovski zec"
Pogledaj vesti o: Izbori,   Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.