Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2017, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli izbori za predsednika Južne Koreje

U Južnoj Koreji danas je počelo rano glasanje na izborima za predsednika zemlje koji će zameniti svrgnutu Park Geun-hje.

Danas i sutra će glasanje biti moguće na oko 3.510 biračkih mesta širom zemlje pre izbora u utorak, navodi se u saopštenju državne izborne komisije.

To su prvi predsednički izbori u Južnoj Koreji na kojima je moguće rano glasanje nakon što je tokom prethodnih godina već >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uvedeno za parlamentarne i lokalne izbore.

Predizborna istraživanja pokazuju da kandidat liberala Mun Džae-in ima veliku prednost u odnosu na glavne rivale, centristu i konzervativca.

Pobednik izbora će biti inaugurisan odmah umesto u roku od dva meseca. Smena predsednice Park je promenila izborni raspored pa će novi predsednik služiti pun petogodišnji mandat.

Park je trenutno u zatvoru pored Seula gde čeka sudjenje po optužbama da je iznudjivala novac od privrednika, uzimala mito od nekih kompanija i počinila druge zločine u saradnji sa dugogodišnjim poverenikom. Sudjenje će početi kasnije ovog meseca.

Sajt izborne komisije pokazuje da je do sredine popodneva po lokalnom vremenu glasalo oko četiri miliona birača.

Prema podacima komisije, pravo glasa u Južnoj Koreji ima 42.479.710 ljudi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.