Pobeda gradonačelnika Sofije na parlamentarnim izborima

Izvor: S media, 06.Jul.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda gradonačelnika Sofije na parlamentarnim izborima

Partija desnog centra GERB gradonačelnika Sofije Bojka Borisova osvojila je 39,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, saopštila je izborna komisija zvanične rezultate na osnovu 99,88 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Borisov, koji je stranku osnovao 2006, izjavio je da će ubrzo formirati vladu, ali nije kazao sa kojim strankama kao koalicionim partnerima. GERB će u novom sazivu parlamenta imati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 116 od ukupno 240 poslaničkih mesta.

Socijalisti premijera Sergeja Staniševa pretrpeli su težak poraz osvojivši 17,72 odsto glasova, odnosno 40 poslaničkih mesta. Ta stranka je na prethodnim izborima 2005. dobila 33,98 odsto glasova.

Njen partner u vladi, liberali turske manjine iz stranke MDL, imaće sa 14,47 odsto glasova 38 poslanika u parlamentu, čime su neznatno poboljšali svoj rezultat u odnosu na prethodne izbore.

Još tri stranke su uspele da udju u parlament, medju kojima su i nacionalistička Ataka, koja će imati 21 poslanika. Stranka Plava koalicija imaće 15 poslanika, a nova narodnjačka partija Red, pravdai legalitet osvojila je 10 poslaničkih mesta.

Sve tri stranke su izrazile spremnost da saradjuju sa strankom Bojka Borisova.

Stranka bivšeg bugarskog cara Simeona II koja je bila na vlasti od 2001. do 2005, a nakon izbora 2005. bila druga politička snaga u zemlji, nije na jučerašnjim izborima prešla cenzus od četiri odsto tako da nije ušla u parlament.

Prva sednica novog parlamenta trebalo bi da bude održana 14. jula.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.