Plenković: Opšti izbori su prekrenica za BiH

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Opšti izbori su prekrenica za BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da predstojeći opšti izbori u BiH dolaze u važnom trenutku za tu zemlju i biće, kako je rekao, prekretnica za nastavak reformskog i evropskog puta, ali i ključni za položaj hrvatskog naroda u BiH.
Andrej Plenković je rekao da Hrvatska želi da izbori u BiH prođu u demokratskoj atmosferi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali i da budu i odraz izražene volje hrvatskog naroda u BiH, koji treba da zastupaju njegovi legitimni predstavnici.

"Budući da su bosanskohercegovački Hrvati najmalobrojniji od konstitutivnih naroda, time je značajnije da u što većem broju iskoriste svoje pravo glasa i učestvuju na izborima u nedelju, 7. oktobra", istakao je Plenković za zagrebački Večernji list, izdanje za BiH.
Prema njegovim rečima, stranke i kandidati Hrvatskog narodnog sabora mogu obezbediti legitimnu zastupljenost hrvatskog naroda na svim nivoima vlasti, uključujući i Predsedništvo BiH.
"Želimo da izlaznost Hrvata na izborima u BiH bude što veća jer se time jačaju demokratija i legitimitet njihovih predstavnika, te obezbeđuje istinska ravnopravnost", rekao je hrvatski premijer.
Ocenio je da bi postizanje političkog konsenzusa ključnih političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu i sprovođenju presude Ustavnog suda bilo u interesu cele BiH.
On je izrazio uverenje da će birači pokazati zrelost, a da će HDZ BiH još jednom opravdati poverenje najznačajnije političke opcije hrvatskog naroda.
Plenković je istakao da su za Hrvatsku spoljnopolitički prioritet - odnosi sa BiH, kao i ravnopravan položaj hrvatskog naroda.
Plenković je upozorio da niko van BiH ne može nametati pitanje ustavnih promena i njene teritorijalne organizacije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Izbori u BiH prekretnica"

Izvor: B92, 03.Okt.2018

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da predstojeći opšti izbori u BiH dolaze u važnom trenutku za tu zemlj i biće...Kako je rekao, prekretnica za nastavak reformskog i evropskog puta, ali i ključni za položaj hrvatskog naroda u BiH...On je rekao da Hrvatska želi da izbori u BiH prođu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.