Izvor: B92, 25.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izbori, ponovo o finansiranju

Beograd -- I dalje nema javnosti podataka o finansijerima stranaka, niti su one sprečene da kampanje finansiraju iz zabranjenih izvora.

Ciljevi Zakona o finansiranju političkih stranaka nisu ostvareni, izjavio je programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić. "To je opasnost i u ovoj predizbornoj kampanji", kazao je Nenadić u intervjuu listu Danas. On tvrdi da je glavni razlog što se malo zna o izvorima finansiranja stranaka taj što se "stranke ustežu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u izveštajima ubeleže imena davalaca većih priloga".

Partije to, prema njegovim rečima, čine - bilo zato što darodavci žele da ostanu anonimni, bilo zbog toga što prilozi nisu prikupljeni na legalan način.

Dodao je da podaci o finansiranju kampanja do sada nisu bili pravovremeno dostupni, iako bi javnost trebalo da zna koliko je novca potrošeno na oglašavanje u medijima, koliko na bilborde i mitinge, da bi te podatke uporedili sa zvaničnim izveštajima.

"Posebno treba obratiti pažnju na zloupotrebe javnih funkcija i javnih resursa tokom kampanje", rekao je Nenadić.

On kaže da nije još razrešena ni situacija vezana za predsedničke izbore, s obzirom na to da postoje velike razlike između dve prvoplasirane partije, Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, u prikazanim troškovima u izveštajima.

Tako su troškovi DS 4,5 puta veći od onih koje je prijavio SRS, što je, prema mišljenju Nenadića, "teško održiva razlika".

Transparentnost Srbija je od Republičke izborne komisije tražila kopije izveštaja o troškovima partija na predsedničkim izborima, ali ih do danas nije dobila.

Nenadić je naveo da se sankcije za odgovorne, ukoliko se utvrdi da izveštaj nije tačan, kreću do 50.000 dinara za fizičko i do milion dinara za pravno lice.

"Postoji i dodatna sankcija, a to je da onaj ko je odgovoran za prekršaj može izgubiti pravo na budžetska sredstva u narednoj godini, a onda su u pitanju desetine miliona dinara", kazao je Nenadić.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.