Nema puno kršenja zakona u kampanji

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema puno kršenja zakona u kampanji

Beograd -- U dosadašnjem toku predizborne kampanje nema mnogo zloupotreba, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Agencija za borbu protiv korupcije prati tok izborne kampanje od trenutka kada su izbori raspisani.

Agencija ima 165 posmatrača, koji se trude da ukažu na eventualne nepravilnosti.

"MI pratimo da li političke stranke, odnosno funcioneri političkih stranaka koji su u isto vreme i javni funcionire, krše onu odredbu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakona o agenciji koja se odnosi na zabranu da u vršenju javne funcije koriste javne resurse, odnosno da u javnim nastupima moraju vrlo vidljivo da kažu u kom svojstvu da kažu u kom svojstvu istupaju", kaže Markovićeva.

Ona dodaje da je do sada kampanja "pristojna", bez mnogo kršenja k

„Do sada nema takvih zluopotreba, bar nema mnogo. U tom smislu je ova kampanja pristojnija, imamo samo jedan slučaj koji ispitujemo, to je pre nekoliko dana istupanje zamenika direktora Agencije za strana ulaganja, koji je na pitanja novinara rekao da istupa kao javni funcioner, a pričao je o svom stranačkom programu, o stranačkim planovima i pored njega su bili stranački lideri. To su postupanja na koja mi reagujemo, ne mogu da kažem da li će to biti povreda zakona ili ne, ali vidljivo je da postoji sumnja da je on povredio zakon", kaže Markovićeva.

Markovićeva objašnjava i kakve kazne funcioneri mogu dobiti za povredu zakona.

"Što se tiče drugih resursa, posebno službenih kola, funkcioneri uprincipu ne krše ovu odredbu". Za ovu povredu zakona možemo izreći meru upozorenja, a postoji i propisana prekršajna odgovornost, nji izriče prekršajni sud. Mi možemo prekršajnom sudu da podnesemo zahtev za pokretanje postupka, i dalje sud može da donese presudu, novčanu kaznu ili da ga oslobodni odgovornosti", kaže Markovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.