Marković: U kampanji nema vidljivih grubih povreda zakona

Izvor: Politika, 04.Apr.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: U kampanji nema vidljivih grubih povreda zakona

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je juče da je „opšti utisak” da se u izbornoj kampanji u velikoj meri poštuju odredbe Zakona o agenciji, koje se odnose na zabranu javnim funkcionerima da koriste javne resurse u promovisanju stranačkih aktivnosti, ističući da nema vidljivih grubih povreda zakona.

Ona je na konferenciji za novinare podsetila da se odredba o korišćenju javnih resursa ne odnosi na neposredno izabrane funkcionere, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na predsednika Srbije i poslanike, kao i na funkcionere koji imaju policijsku zaštitu.

„Na osnovu izveštaja naših posmatrača na terenu i prijava građana do sada nismo ustanovili kršenja te odredbe, a trenutno proveravamo da li je zamenik direktora Agencije za strana ulaganja (SIEPA) Goran Džafić prekršio zakon. On je na skupu u Valjevu izjavio da govori kao službenik SIEPA, a oko njega su bile njegove stranačke kolege”, rekla je Zorana Marković. Džafić je, inače, funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije.

Kada je reč o odredbama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, o njihovim eventualnim povredama agencija će moći da sudi tek kada se provere finansijski izveštaji iz kampanje, koje stranke treba da dostave ovom kontrolnom telu u roku od 30 dana po objavljivanju konačnih rezultata izbora.

Pošto će biti održani i predsednički izbori, direktorka agencije je istakla da će isti posmatrači pratiti i kampanje predsedničkih kandidata. Ona je podsetila i da, po zakonu, u izbornoj godini fizička lica mogu da doniraju političke subjekte sa ukupno oko 14.000 evra, a pravna lica mogu strankama da daju ukupno oko 140.000 evra i u te sume moraju da se uklope sve njihove novčane i nenovčane donacije tokom izborne godine. I to su limiti za izbornu godinu bez obzira na to koliko izbora da se održava u toku te godine.

Direktorka agencije je podsetila da rok za podnošenje godišnjih izveštaja o finansiranju redovnih političkih aktivnosti ističe 15. aprila i pozvala stranke da te izveštaje dostave agenciji. Ona je dodala da je do sada jedino Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića podnela izveštaj, koji je, kako je rekla, sa formalne strane potpun i pravilno popunjen.

Ona je navela da agencija prima veliki broj predstavki građana i da se trenutno vodi postupak protiv zamenice beogradskog sekretara za urbanizam Iboje Stojanović. „Proveravamo činjenice i okolnosti koje se odnose na to da ona poseduje privatnu firmu. Dokazi koje imamo ukazuju da ona svoju privatnu delatnost nije prijavila u imovinskom izveštaju agenciji”, rekla je Markovićeva.

--------------------------------

Novina u pravu „politički ugled”

Zorana Marković je najavila i da će agencija odgovoriti na tužbu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića (DS) koju je podneo protiv agencije za naknadu štete zbog narušavanja njegovog političkog ugleda. Agencija je prethodno Tužilaštvu za organizovani kriminal podnela tužbu zbog sumnje da je gradska vlast Novog Sada zloupotrebom položaja nanela višemilionsku štetu Autotransportnom preduzeću „Vojvodina”, ali ta tužba je odbačena.

„Za nas u agenciji je novina da se u pravni život uvodi ’politički ugled’ koji pripada kao ljudsko pravo nekome. Ali postupak je u toku. Agencija će prezentovati sve dokaze koje ima da dokaže da je vodila postupak po zakonu. Ono što je pozitivan utisak iz postupanja suda u Novom Sadu po Pavličićevoj tužbi jeste da očigledno dobijamo efikasnije pravosuđe, jer je od kada su primili tužbu do dana kada nam je dostavljena na odgovor prošlo tri do četiri dana”, rekla je Zorana Marković.

B. Baković

objavljeno: 05.04.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nema puno kršenja zakona u kampanji

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 12:05

Beograd -- U dosadašnjem toku predizborne kampanje nema mnogo zloupotreba, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković...Agencija za borbu protiv korupcije prati tok izborne kampanje od trenutka kada su izbori raspisani...Agencija ima 165 posmatrača, koji se trude da ukažu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.