Izvor: Radio 021, 25.Feb.2019, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na izborima u Moldaviji izlaznost 49 odsto

Građani Moldavije glasali su na parlamentarnim izborima, koji bi mogli da prodube podelu između prozapadnih i proruskih snaga u toj zemlji.

Izborni zvaničnici saopštil su po zatvaranju birališta da je izlaznost bila nešto malo iznad 49 odsto. Ta cifra će verovatno blago porasti, kada se prebroje glasovi iz inostranstva.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izborima se takmiče proruski opozicioni Socijalisti, čiji je bivši vodja Igor Dodon postao predsednik Moldavije 2016. godine, Demokrate i proevropska grupa ACUM.

Vladajući savez predvođen Demokratskom partijom izgubio je podršku zbog rasprostranjene korupcije, pada životnog standarda i krnjenja demokratije.

Više od tri miliona glasača bira svoje predstavnike za narednih četiri godine u parlamentu od 101 mesta. Ne očekuje se da će i jedna partija osvojiti jasnu većinu.

Za ulazak u Parlament potrebno je šest odsto glasova. Prvi rezultati glasanja očekuju se u ponedeljak.

Ukoliko poslanici ne uspeju da formiraju koaliciju 45 dana posle objavljivanja izbornih rezultata predsednik raspušta parlament i saziva nove izbore.

Izbore posmatra oko 340 međunarodnih posmatrača iz 38 zemalja.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Izbori u Moldaviji: Izjednačene proruske i prozapadne stranke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Feb.2019

Opozicione proruske i vladajuće prozapadno orijentisane stranke izjednačene su poslije jučerašnjih izbora u Moldaviji, pokazuju inicijalni rezultati koje je objavila izborna komisija nakon prebrojavanja više od trećine glasova. Proruska Socijalistička partija i vladajuća prozapadna Demokratska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.