Na Tajlandu vodi vladajuća partija

Izvor: RTS, 24.Mar.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Tajlandu vodi vladajuća partija

Na prvim opštim izborima održanim na Tajlandu od državnog udara 2014. godine u vođstvu je vladajuća Narodna partija (Palan Pračarat) koja ima podršku vojske.
Kako pokazuju rezultati izborne komisije, na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova vladajuća Narodna partija osvojila je sedam miliona glasova, a opoziciona Paj Taj partija, koja je bila na vlasti pre državnog udara, 6,6 miliona glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi AP.

Rezultati ukazuju da vođa kupa i premijer Prajut Čan Oča ima šansu da ostane na vlasti ako bi formirao koalicionu vladu.
Oko 50 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima za 500 članova Predstavničkog doma.
Tajland je pod direktnom vojnom vladavinom od državnog udara 2014. godine kada je tadašnji vojni komandant i aktuelni premijer Prajut Čan Oča svrgnuo vladu povezanu sa bivšim premijerom Taksinom Šinavatrom.
Taksin Šinavatra je svrgnut državnim udarom 2001. godine i u egzilu je da bi izbegao zatvorsku kaznu, a od 2001. godine partije povezane sa njim su pobeđivale na svim izborima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Na izborima u Tajlandu vodi stranka vojne hunte

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2019

Stranka vojne hunte na vlasti u Tajlandu osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima, prvim izborima otkako je vojska došla na vlast državnim udarom 2014. godine...Prema prvim rezultatima, partija Palang Pračarat osvojila je najviše glasova. Za tu stranku je glasalo 7,3 miliona birača...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.