Na Tajlandu vodi vladajuća partija

Izvor: B92, 24.Mar.2019, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Tajlandu vodi vladajuća partija

Bangkok -- Na prvim opštim izborima u Tajlandu održanim od državnog udara, 2014. godine, u vođstvu je vladajuća partija Palan Pračarat koja ima podršku vojske.

Kako pokazuju rezultati izborne komisije, na osnovu 89 odsto prebrojanih glasova, vladajuća stranka Palat Pračarat osvojila je sedam miliona glasova, a opoziciona Paj Taj partija, koja je bila na vlasti pre državnog udara, 6,6 miliona glasova, prenosi AP.

Rezultati ukazuju da vođa kupa i premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Prajut Čan-oča ima šansu da ostane na vlasti, ako bi formirao koalicionu vladu.

Oko 50 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima za 500 članova Predstavničkog doma.

Tajland je pod direktnom vojnom vladavinom od državnog udara 2014. godine kada je tadašnji vojni komandant i aktuelni premijer Prajut Čan-oča svrgnuo vladu povezanu s bivšim premijerom Taksinom Šinavatrom.

Taksin je svrgnut državnim udarom 2001. godine i u egzilu je da bi izbegao zatvorsku kaznu, a od 2001. godine partije povezane s njim su pobeđivale na svim izborima.

Premijer Prajut Čan-oča bio je među prvima koji su izašli na glasanje, a na glasačko mesto stigao je u "mercedesu".

On je posle glasanja rekao da je veoma zadovoljan što vidi da je veliki broj građana iskoristio svoje pravo da glasa.

"Želim da vidim ljubav i jedinstvo. Svako ima pravo na jedan glas. Svako želi demokratiju", rekao je posle glasanja tajlandski premijer čija se partija zalaže za tradicionalne vrednosti lojalnosti i odanosti monarhiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tajland: Prvi izbori od uspostavljanja vojne uprave

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2019

Na Tajlandu se održavaju parlamentarni izbori, prvi otkako je vojska došla na vlast u državnom udaru 2014. godine. Zvaničnik Izborne komisije rekao je da je jutros otvoreno 92.320 biračkih mesta. Generali se nadaju da će zadržati vlast, ali očekivan veliki odziv na izborima mogao bi da omogući...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.