Lokalni izbori u Srbiji na jesen?

Izvor: B92, 30.Apr.2011, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori u Srbiji na jesen?

Beograd -- Izbori u Srbiji ipak bi mogli biti na jesen, pišu "Večernje novosti" navodeći da vladajuća koalicija razmatra da se do kraja godine održe opšti lokalni izbori.

U vladajućim strankama smatraju da bi termin izbora išao njima u prilog, a SNS bi prihvatio zbog prilike da proveri snagu u svim opštinama u zemlji, piše list. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik SPS Ivica Dačić je rekao da je "čuo da se razmatraju lokalni izbori", ali kaže da sa njim i sa njegovom strankom još niko nije razgovarao o tome.

I predsednik SDPS Rasim Ljajić kaže da je čuo za priču o prevremenim lokalnim izborima, ali tvrdi da sa njim niko o tome nije razgovarao.

"Mojoj partiji bi odgovarali vanredni lokalni izbori. Ali, ne znam na kakav bi prijem kod javnosti naišlo održavanje tih izbora svega pet ili šest meseci pre parlamentarnih, ako imamo u vidu da smo u ekonomskoj krizi", rekao je Ljajić za "Novosti".

Vlast računa da bi u ovoj prvoj rundi stekla psihološku prednost pred konačni obračun sa opozicijom na parlamentarnim izborima, pošto se igra na to da Nikolić još nije do kraja učvrstio partijsku infrastrukturu u svim mestima.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da ga više ne interesuju namere i "licemerni planovi vlasti" i da će SNS "pobediti na svim nivoima, kad god da raspišu izbore".

Iako koalicioni partneri DS navode da još o izborima nije razgovarano, Ujedinjeni regioni Srbije već su za 2. oktobar zakupili beogradsku Arenu zbog mitiga, na kome će predstaviti svoj predizborni program.

U URS navode da od njih ne zavisi datum izbora ali da su za njih spremni.

Ako se ostvari ovaj plan, demokrate bi mogle da računaju na jak rezultat, pre svega, u Vojvodini i Beogradu, gde Tadićevi imaju tradicionalna biračka uporišta. Takođe, Dinkićev URS već je obezbedio nekoliko bastiona u Srbiji, gde ga podržavaju snažni lokalni lideri.

Za ostvarenje ove strategije, ipak, postoje formalne prepreke, pošto sa republičkog nivoa ne mogu tek tako da se raspisuju lokalni izbori, bez čvrstog i valjanog pravnog osnova.

Prema varijanti koja je sada u opticaju, moglo bi da se pribegne izmeni zakona o lokalnoj samupravi i o izboru odbornika.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.