Konte vratio mandat; Matarela: Vrlo brzo o izborima

Izvor: B92, 27.Maj.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konte vratio mandat; Matarela: Vrlo brzo o izborima

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Đuzepe Konte rekao je predsedniku Italije Serđu Matareli da nije uspeo da oformi vladu i vratio mu mandat, navodi AP.

Zvaničnik predsedničke palate rekao je novinarima večeras da je Konte "vratio mandat" za sastav vlade koji mu je Matarela poverio pre četiri dana, na predlog populističkih stranaka, desničarske Lige i antisistemskog Pokreta pet zvezdica (M5S).

Problem je nastao pošto je lider Lige Mateo Salvini insistirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ministar ekonomije u novoj vladi bude evroskeptični Paolo Savona, koji je otvorio pitanje mogućeg izlaska Italije iz evrozone, dok je Matarela čvrsto proevropski nastrojen.

Salvini je nagovestio novinarima da je odbio da prihvati Matarelin veto na izbor Savone za ministra ekonomije.

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat,saopštio da da je članstvo u evro zoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone.

Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.