Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Izvor: RTS, 04.Nov.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina.
Biračka mesta su otvorena u sedam časova, a pravo glasa na trećim redovnim izborima ima 507.183 birača, koji širom Srbije glasaju do 20 sati na 926 biračkih mesta.

Izborni proces za Nacionalne savete nacionalnih manjina za sada protiče bez nepravilnosti, saopštila je Republička >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborna komisija.
Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a one sa nedovoljnim brojem upisanih birača, predstavnike su dobile na elektorskim skupštinama - Hrvati, Makedonci, Crnogorci i Rusi.
Hrvatska zajednica prva je završila izbore za članove Nacionalnog saveta, a njeni predstavnici su posle elektorske skupštine, održane u starom parlamentu u Kralja Milana, izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.
Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da se svih 77 elektora izjasnilo za listu "Hrvati zajedno", na čelu sa Jasnom Vojnić.
Posle hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavnici Makedonaca, ali glasanju za listu čiji je nosilac Borče Veličkovski nije prisustvovalo 20 elektora, koji su skupštinu napustili "nezadovoljni uplivom politike u izbor Saveta".
Tokom dana, izdata su saopštenja o incidentu u Vranju, u kojima su oprečne tvrdnje izneli načelnik Gradske uprave i Narodna stranka.
Za glasanje za crnogorski Nacionalni savet štampano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je za RTS da očekuje fer i korektnu borbu na današnjim izborima. Ovi izbori se, kaže Ružić, mogu nazvati "svetkovinom demokratije" jer oko pola miliona ljudi na današnji dan ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik i tradiciju.
Izbore nadgledaju domaći i strani posmatrači - predstavnici OEBS-a, Delegacija EU u Srbiji, ambasade.
Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice – minimalan je 15, a maksimalan 35.
Najviše listi – sedam, odnosno šest – podneli su Rusini i Albanci.
Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste.
Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.
Nacionalne savete će prvi put dobiti Rusi i Poljaci.
Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je oko osam časova na biračkom mestu broj 43, u osnovnoj školi "Petefi Šandor" u Nosi kod Subotice.
"Ovom prilikom bih želeo da pozovem sve moje sugrađane, a ima ih više od 550.000 koji su se upisali u manjinske biračke spiskove, da od današnjeg dana napravimo svečarski dan jer je ovo praznik demokratije. Dugo smo se borili za to da stvorimo institucionalni okvir za upravljanje onim tokovima društva koji su bitni za očuvanje nacionalnog identiteta. To je jedno dostignuće koje je na čast i ugled Republike Srbije, i mislim da je danas dan da potvrdimo da je to sve imalo smisla", rekao je Pastor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

Izvor: B92, 04.Nov.2018

U Srbiji su u 7 časova počeli izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina...Pripadnici 22 manjinske zajednice u Srbiji biraju svoje predstavnike za Nacionalne savete nacionalnih manjina...Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i slobode u Ministarstvu državne uprave Ivana Antić...

Nastavak na B92...

Održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina

Izvor: N1 televizija, 04.Nov.2018

Biračka mesta na kojima su pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji birali predstavnike za nacionalne savete nacionalnih manjina zatvorena su u 20 časova. Birali su se članovi nacionalnih saveta za 22 nacionalne majine. U RIK-u kažu da nisu dobili nijedan prigovor ili primedbu na izborni proces.

Nastavak na N1 televizija...

Počeli izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Nov.2018

PETROVO - U Petrovu su u 9.00 časova otvorena sva birališta na izborima za sedam savjeta mjesnih zajednica na kojima pravo glasa ima 6.725 birača, rečeno je iz Opštinske izborne komisije Petrovo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.