Izbori u Republici Srpskoj i nova obojena opasnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2018, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Republici Srpskoj i nova obojena opasnost

Srpski narod je poslovično sklon da se prekomerno politički deli. Političke podele, koje su normalne kada su razumne, kod nas neretko dobiju opasnu strast i destruktivni vid. Tako sami sebi često nanesemo više štete nego što su u stanju da nam naprave regionalni i dalji oponenti.

Koliko puta se desilo da predizborne razmirice kod nas dođu skoro na granicu raznih vidova razračunavanja. Počnemo da se mrzimo kao da smo zaraćene strane a ne politički neistomišljenici u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << redovima iste nacije. To važi za Srbiju ali i Crnu Goru i Republiku Srpsku. Poslednja je pogotovo sada ugrožena.

Prvo Republika Srpska se suočava već dugo sa pokušajima sarajevske centralizacije koje podržavaju mnogi na Zapadu. Samo slogom Srbi tome mogu da se odupru. Nasuprot tome kada su zavađeni preko normalne parlamentarne mere, prizivaju dodatne nevolje.

Srbija i Crna Gora, koja uz sve pokušaje vlasti da je odvoje od srpskih korena ipak ih neminovno ima, mogu da imaju razne vrste štete zbog partijske i druge političke ostrašćenosti i podeljenosti koja nije normalna, ali im ne preti nestanak. Nad RS uvek takva opasnost lebdi.

Drugo, RS već nekoliko izbornih ciklusa igra ples sa strancima koji pokušavaju da izazovu nemire. Obojena revolucija stalno se negde planira za srpski entitet u BiH i radi se na tome da ona postane realnost. To nisu bilo čije prazne priče već realne analize onoga što sarajevski mentori preduzimaju.

Svega toga treba da budemo svesni sada kada se približavaju oktobarski opšti izbori u BiH i RS. Da je, kako bi naš narod rekao vrag odneo šalu, jasno je i na osnovu radikalizacije protesta u vezi sa smrću Davida Dragičevića.

Nedavno smo imali priliku da pratimo ozbiljno ugrožavanje javne bezbednosti u Banjaluci. Najavljeno je slično pred same izbore, a neko očito ima na umu da to bude osnov za veće nemire posle njihovog okončanja.

To je ozbiljna pretnja za RS ali celovito srpske nacionalne interese. Zato je važno da se maksimalno aktivira oficijelni Beograd i apeluje na sve strane u RS da se uzdrže od takvih opasnih igara. Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma i samim time čuvar RS, ima pravo da tako nešto učini!
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.