Izbori u Mađarskoj: Fides osvojio apsolutnu većinu

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Mađarskoj: Fides osvojio apsolutnu većinu

Savez demokratske omladine Viktora Orbana siguran je pobednik parlamentarnih izbora u Mađarskoj, pošto je već u prvom krugu izbora osvojio apsolutnu većinu, pokazuju prvi preliminarni rezultati prvog kruga izbora posle obrađenih 99 odsto glasačkih listića. Viktor Orban: Nalazim se pred najvećim zadatkom u životu

Prema prvim, preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (OVB), saopštenih posle obrađenih 99 odsto listića, Fides je na jučerašnjim takozvanim teritorijalnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partijskim listama osvojio 52,7 odsto glasova, a i u 176 pojedinačnih izbornih jedinica će dobiti skoro sve mandate.

Već u prvom krugu izabrano je 119 budućih poslanika, a samo jedan nije iz Fidesa, koji je i ovog puta na izbore izašao u koaliciji s Demohrišćanskom narodnom partijom.

Predsednik Fidesa Viktor Orban, bivši i budući premijer, u kratkom obraćanju naciji nije želeo da podlegne euforiji, svestan zadataka koji pre njim stoje.

"Nikada ovoliko žitelja Mađarske nije želelo promene kao sada. Ovaj trijumf, zato, ne pripada Fidesu, već svim građanima. U trenutku ogomnog uspeha moram da kažem da se nalazim pred najvećim zadatkom u životu, koji je rešiv, ali samo uz vašu pomoć", dodao je lider Fidesa.

Šoljom: Velika odgovornost Fidesa

Predsednik Laslo Šoljom se zahvalio na visokom odzivu birača (64,29 odsto) i istakao da rezultati glasanja govore da se Mađarska nalazi pred velikim promenama. "Nikada građani nisu dali ovakvo poverenje jednoj stranci, koja sada mora da se suoči s velikom odgovornošću. U rešavanju ogromnih zadataka koji se nalazi pred čitavim društvom potrebna je pomoć svakog pojedinca", zaključio je Šoljom na konferenciji za novinare u sedištu OVB.

Ildiko Lendvai, predsednica poražene Mađarske socijalističke partije, koja je osvojila samo 19,3 odsto glasova, priznala je neuspeh, ali i ukazala na neke navodne nepravilnosti tokom današnjeg glasanja.

Ona je obećala da će socijalisti biti konstruktivna opozicija, koja ima svoj program i koja neće dozvoliti da u narednom periodu budu povređena osnovna prava ljudi.

U parlamentu su se našli još i ekstremno desničarski Pokret za bolju Mađarsku (Jobik) sa 16,7 odsto glasova i organizacija "Politika može da bude nešto drugo" (LMP) sa 7,4 posto glasova.

Mađarski demokratski forum, pobednik prvih višestranačkih izbora u Mađarskoj 1990. godine, nije uspeo da pređe cenzus od pet odsto, zbog čega je predsednica te konzervativne stranke Iboja David podnela ostavku.

Drugi krug izbora biće održan 25. aprila.

Viktor Orban drugi put na mestu premijera

Kada je 1998. godine prvi put trijumfovao lider Fidesa nije bio tako hladnokrvan. To je i prirodno, jer je tada imao svega 34 godine i dospeo među tri najmlađa premijera u istoriji Madjarske. Od tada je prošlo 12 godina, četiri na vlasti, osam u opoziciji, pa je suprug pravnice Aniko Levai i otac petoro dece, u međuvremenu, prilično sazreo i sada se predstavlja kao ozbiljan političar u svakom pogledu.

Mađari od njega očekuju mnogo, možda čak i čuda, a da li će uspeti pokazaće vreme. Unapred je najavio da neće tražiti 100 dana strpljenja, već da će odmah prionuti na posao.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.