Izbori u Japanu u senci atentata na Šinzu Abea

Izvor: B92, 09.Jul.2022, 23:35

Izbori u Japanu u senci atentata na Šinzu Abea

Tokio -- U Japanu se u nedelju održavaju izbori za gornji dom parlamenta u senci atentata na dugogodišnjeg bivšeg premijer Šinza Abea.

Dok nacija tuguje, vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) i njen mlađi koalicioni partner konzervativna partija Komeito mogli bi da profitiraju na izborima od talasa narodnog saosećanja, ukazuju politički analitičari, prenosi Rojters.

U analizama se prognozira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi vladajuća LDP mogla ubedljivo da pobedi na sutrašnjim izborima za gornji dom nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea, vodećeg japanskog državnika i moćnog političkog posrednika.

Abe, moderni japanski lider sa najdužim političkim stažom, ubijen je juče iz vatrenog oružja tokom govora podrške lokalnom kandidatu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Politički establišment Japana osudio je ubistvo Abeam uz ocenu da je atentat bio "napad na samu demokratiju".

Izbori za poslanike u manje uticajnom gornjem domu parlamenta se obično posmatraju kao svojevrsno referendumsko izjašnjavanje o vladi, a najnovija istraživanja javnog mnjenja već su najavila dobre rezultate vladajućeg bloka koji predvodi premijer Fumio Kišida - Abeov štićenik.

"Vladajuća koalicija LDP - Komeito je već bila na putu ka solidnoj pobedi. Talas glasova saosećanja sada bi dodatno mogao da poveća izbornu pobedu", predočava Džejms Brejdi iz konsultantske kuće Teneo.

Izborna lkampanja je juče stopirana nakon ubistva Abea, ali su političari već danas nastavili sa predizbornim aktivnosti.

Primećeno je pojačano prisustvo policije i postavljanje skenera za detekciju metala uoči dolaska Kišide na predizborni događaj u jednom gradu jugozapadno od Tokija, što se smatra neuobičajenim bezbednosnim merama u Japanu.

Ubedljiva pobeda na izborima pomogla bi Kišidi da učvrsti vlast i omogući mu da ostvari svoj cilj - povećanje državnih izdvajanja za sistem nacionalne odbrane.

Osim toga, Kišida bi mogao da pokrene reviziju japanskog pacifističkog Ustava - nešto što čak ni jastreb poput Abea nikada nije uspeo da ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Japanu izbori za Gornji dom Parlamenta

Izvor: RTS, 10.Jul.2022, 07:23

Dva dana nakon šokantnog atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, u Japanu se održavanju izbori za poslanike Gornjeg doma parlamenta. Najuticajniji političar 21. veka u Japanu ubijen je u gradu Nara dok je držao govor kojim je želeo da podrži kandidata svoje partije na tim izborima. Fokus...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.