Izbori na Kosovu i Metohiji: Vodi Ramuš Haradinaj

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jun.2017, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori na Kosovu i Metohiji: Vodi Ramuš Haradinaj

Na Kosovu i Metohiji se zatvorena su biračka mesta. Prema prvim nezvaničnim podacima, na parlamentarnim izborima vodi koalicija koju predvodi Ramuš Haradinaj.

Inače, albanska politička scena na Kosovu podeljena je u dva bloka. Jedan blok čine partije koje su, kako su izvestili prištinski mediji u kampanji, proizašle iz "ratnog krila" i to su Demokratska partija Kosova (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za  >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Kosovo (IK) i devet manjih partija, dok drugi blok ili koaliciju "mira" čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (ANK) i inicijativa "Alternativa".

Kandidat za premijera prvog bloka je Ramuš Haradinaj, a drugog Avdulah Hoti. Samostalno je na izbore izašlo ultraradikalno desno orijentisani pokret Samoopredeljenje, a njihov kandidat za premijera je Aljbin Kurti, osnivač tog pokreta. Najznačajniji politički subjekat kosovskih Srba je Srpska lista, koja ima podršku Vlade Srbije.

Kandidat za premijera, Ramuš Haradinaj posle zatvaranja biračkih mesta, izjavio je da je njegova koalicija postigla ubedljivu pobedu, čime im je omogućeno da formiraju vladu.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, tvrdi da nisu tačne procene koje dolaze iz izbornog štaba koalicije koju predvodi Ramuš Hardinaj po kojima Haradinaj vodi.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenjuje da najviše šansi da formiraju vladu u Prištini, posle današnjih izbora, imaju partije koje su proizišle iz "ratnog krila" OVK - Tačijeva Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja.

- Mislim da će "OVK krilo" imati sada ozbiljan rezultat i samim tim će po kosovskim pravilima dati predsednika skupštine, koji će predložiti kandidata za premijera. Vrlo verovatno će dati svog premijera, s tim što nisam sasvim siguran da će to biti Ramuš Haradinaj - rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa Briselskim sporazumom ili sa formiranjem takozvane vojske Kosova ukoliko te stranke formiraju vladu, Ivanović kaže da ne treba izvlačiti zaključke iz njihove predizborne retorike.

- Sigurno je da se na Kosovu ništa ne događa tako što će neko samostalno odlučiti da radi ovo ili ono. Tu su nezaobilazni faktori ambasade zapadnih zemalja, pre svega mislim na Ameriku, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju. To su zemlje koje nesumnjivo imaju veliki uticaj na politiku na Kosovu i na svakodnevne odluke - rekao je Ivanović.

Nenad Rikalo član CIK-a najavio je da će Komisija najverovatnije oko 23 h večeras objaviti prve preliminarne rezultate izbora, prenose mediji na Kosovu. Prema podacima ove Komisije, na Kosovu je danas između 07 i 19 časova glasalo oko 100.000 Srba od 1,8 miliona građana upisanih u birački spisak, na ukupno 889 biračkih mesta.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Mediji u regionu: Izbori bi mogli zakomplikovati pomirenje

Izvor: Blic, 12.Jun.2017, 00:23

Mediji u regionu objavili su večeras među prvim vestima da prema nezvaničnim rezultatima koalicija oko Ramuša Haradinaja vodi na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, navodeći da je reč o izborima koji bi mogli da zakomplikuju pomirenje u regionu...Index.hr prenosi da je "nacionalistička...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.