Izvor: Radio 021, 18.Jun.2020, 22:23

Ima li izborna tišina smisla u eri interneta

Izborna tišina uoči parlamentarnih izbora počinje u Srbiji večeras u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, 21. juna u 20 sati.

Izborne kampanje stranaka u eri društvenih mreža ne staju, već se sele na platforme kao što su Fejsbuk, Tviter ili Jutjub, a državne institucije nemaju delotvorne mehanizme za njihovo ograničavanje.

Tokom izborne tišine zabranjena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ako se ta odredba ne poštuje, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje se na tom izbornom mestu ponavlja.

Mediji, radio, televizija i štampa u vreme izborne tišine ne smeju da objavljuju predizbornu propagandu, što uključuje i njihove veb stranice.

Prakse zemalja su različite, pa tako tišina u Hrvatskoj i Rusiji traje 24 sata, a u Slovačkoj čak sedam dana. Izborna tišina traje po jedan dan u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, dok Rumunija i Crna Gora imaju isto kao i Srbija dva dana izborne tišine.

Neke zemlje počinju sa izbornom tišinom u danu predviđenom za glasanje, poput Mađarske, Italije i Severne Makedonije, dok izborna tišina ne postoji u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji ili Švajcarskoj.

Izborna tišina predstavlja zakonom utvrđen vremenski period u kome je zabranjeno javno predstavljanje kandidata i njihovih političkih programa, a tada se biračima ostvalja vreme da sumiraju utiske iz kampanje i da slobodnom voljom odluče za koga će glasati na izborima.

Zabrana obavljanja izborne kampanje odnosi se na tradicionalne medije, odnosno televiziju i štampu i ne može se kazniti niko ukoliko se reklamira putem interneta ili na bilbordima, na kojima su plakati stranaka.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.