IZBORI U RUSIJI: Putin glasao, siguran da je njegov program pravi za Rusiju

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBORI U RUSIJI: Putin glasao, siguran da je njegov program pravi za Rusiju

U Rusiji se danas održavaju predsednički izbori, na kojima se očekuje pobeda aktuelnog šefa države Vladimira Putina.

Predsednik Rusije i predsednički kandidat na izborima Vladimir Putin glasao je danas na biralištu u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi.

On je tom prilikom izjavio da će smatrati uspešnom svaki procenat glasova koji mu omogućava obavljanje predsedničke dužnosti, prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je agencija Tass.

"Siguran sam da je progam koji ja predlažem za zemlju pravi", istakao je Putin.

 Foto: Sergei Chrikov/Pool via AP

U Rusiji se danas održavaju predsednički izbori, na kojima apsolutno najveće izglede za pobedu ima Putin. On, prema anketama, uživa podršku oko 80 odsto građana - što bi mu lako moglo doneti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsednika 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat.

Zbog 11 časovnih zona, na ruskom Dalekom istoku glasanje je počelo još sinoć, u regionima Čukotka i Kamčatka, dok će birališta u Kalinjingradu, baltičkoj enklavi na krajnjem zapadu Rusije, biti zatvorena večeras.

 Foto: AP/Pavel Golovkin

Među ostalim predsedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, TV voditeljka i politička aktivistkinja Ksenija Sobčak - koju je nominovala Građanska inicijativa - i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Na skoro 97.000 biračkih mesta može da glasa oko 110 miliona biraca, od koji na teritoriji Rusije živi 108.968.869, a u inostranstvu 1.875.408 miliona u 144 zemlje.

Pravo glasa ranije je iskoristilo više od 153.000 gradana, a glasali su i vojnici i civili koji službuju na dalekim ostrvima Severnog ledenog okeana, vojnici Severne i Pacifičke flote.

 Foto: AP/Dmitri Lovetsky

Na skoro svim biračkim mestima postavljene su veb-kamere, koje bi trebalo da obezbede kontrolu poštovanja izbornog procesa.

Izbore prati rekordan broj posmatrača - više od 144.000. Među njima je i blizu 1.500 međunarodnih posmatrača iz 109 zemalja.

Sva biračka mesta čuvaju pripadnici policije, a samo u Moskvi o bezbednosti će brinuti više od 17.000 policajaca.

Izbore, kako je najavljeno, pokriva oko 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori,   Vladimir Putin

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za Putina glasalo 50 miliona Rusa, najbolji rezultat do sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2018

Vladimir Putin, posle 60 odsto obrađenih glasova, osvojio je podršku 75,57 odsto birača, saopštila je večeras ruska Centralna izborna komisija...Na drugom mestu je i dalje kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin sa 12,92 odsto glasova, a na trećem kandidat LDPR Vladimir Žirinovski sa 6,19...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

OBRAĆANJE PUTINA "Hvala za podršku, održite jedinstvo"

Izvor: Blic, 18.Mar.2018

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji prema podacima ruske Centralne izborne komisije na danas održanim izborima za šefa države ubedljivo vodi, pojavio se večeras na koncertu u Moskvi povodom godišnjice pripajanja Krima i zahvalio građanima na podršci koju su mu pružili.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.