Đukić Dejanović za RTV o izborima na Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2012, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić Dejanović za RTV o izborima na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD -

Raspisivanje izbora na teritoriji cele Srbije je ustavna obaveza predsednika Skupštine Srbije, a izbori na Kosovu i Metohiji se mogu održati uz učešće i saglasnost međunarodnih organizacija tj. UNMIK-a, izjavila je Slavica Đukić Dejanović predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica SPS gostujući u emisiji "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine.

Prema njenim rečima činjenica je da predsednici četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << opštine sa severa Kosova poručuju Beogradu da održi izbore, a oni ne pitaju šta će biti sa opštinama na jugu Kosova i Metohije.

"Ne radi se samo o formi, radi se o politici poštovanja međunarodnih akata, mora se tražiti kompromis i saglasnost međunarodnih organizacija kao što je UNMIK. Neprihvatljivo je da parcijalno se rešava problem KiM. Opština je jedna od osnova društva i države, ali ne može parcijalno se rešavati pitanje Kosova i Metohije," istakla je Đukić Dejanović.

Kako je navela, kontinuitet politike je da se dogovorom nastave rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

"Ideja je da se čuje srpski glas južno od Ibra", istakla je ona.

"Ustav je osnovni pravni akt, ne sme da bude ugrožena bezbednost ljudi, Srbija želi da se u regularnoj atmosferi održe izbori", istakla je Đukić Dejanović.

Ona je rekla da onaj ko donosi odluku mora biti svestan najveće odgovornosti i da život ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji nije kao u ostalim delovima naše zemlje.

"Kosovo i Metohija je jedinstvena priča i moraće da se rešava dijalogom Beograda i Prištine", rekla je Đukić Dejanović.

Kako je istakla, prevremeni predsednički izbori se mogu raspisati ako predsednik podnese tehničku ostavku, ali za to polako ističe rok. Mogućnost je da se predsednički izbori organizuju u isto vreme kada i lokalni, pokrajinski i parlamentarni, a predsednik treba da o tome donese odluku.

"Građani bi voleli da svi izbori budu istog dana", rekla je Đukić Dejanović.

Emisiju "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine u kojoj je gost bila Slavica Đukić Dejanović predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica SPS u celosti možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.