Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate u SAD pred novim izazovom - izbori 2020.

Američki kongresni izbori su tek završeni, u nekim trkama se još broje rezultati, a obe velike stranke su se već okrenule sledećem izazovu – predsedničkim izborima 2020. godine.

Izvor: N1

Odmah posle izbora, predsednik Tramp je izneo pozitivnu interpretaciju rezultata glasanja na kojem su demokrate stekle kontrolu nad Predstavničkim domom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prvi put u osam godina.

"Ovo je bila velika pobeda za nas. A s tačke gledišta sklapanja dogovora, sa ovakvim ishodom smo svi u boljoj poziciji jer verujem da, ako demokrate to žele, možemo da usvojimo mnogo dobrih zakona", kazao je Donald Tramp.

Uz Trampovu podršku u kampanji, republikanci su pojačali većinu sa još dva nova mesta u Senatu. Međutim, demokrate već ukazuju na ovogodišnje izborne rezultate kao znak upozorenja za predsednika dok se sprema za reizbor 2020.

"Republikanci su izgubili žene, manjine i birače iz predgrađa širom zemlje u tako velikom broju da bi to trebalo da brine svakog republikanskog kandidata na izborima 2020. kao i predsednika Trampa", kazao je Čak Šumer, lider demokrata u Senatu.

Tramp je bio ključni faktor na ovogodišnjim kongresnim izborima za birače obe stranke, podseća analitičar Džon Fortije.

"Donald Tramp je dobro prošao u državama koje naginju republikancima, u ruralnim krajevima, u malim gradovima. Medjutim, demokrate su svoje pobede osvojile u predgrađima, gde su obrazovaniji belački birači u velikom broju iskazali protivljenje Trampu", naglasio je Fortije.

Izazov za demokrate je da sada pronađu balans izmedu saradnje sa predsednikom i istrage njegove administracije, ističe analitičar Leri Sabato.

"Oni su stekli udobnu većinu ali njihov rezultat ne može da se poredi sa ubedljivom pobedom republikanaca 2010. A ako demokrate to budu zaboravile, biće na vlasti dve godine u Predstavničkom domu a onda će Tramp ponovo biti izabran i dovesti republikance još jednom na vlast", ocenio je Leri Sabato sa Univerziteta Virdžinije.

Demokrate su pobedile u nekim važnim trakama za guvernere na srednjem zapadu a to bi moglo da im pomogne u predsedničkoj trci 2020, ocenjuje analitičar Džim Kesler.

"Demokrate su odnele pobedu u državama gde je Tramp uspeo da pobedi 2016. U Mičigenu, Viskonsinu i Pensilvaniji, demokrate su nominovale umerene političare za guvernere. Oni su svi pobedili u svojim državama. Demokratski 'plavi' zid koji se srušio 2016. počinje ponovo da se gradi, ako demokrate kandiduju pravu osobu 2020", kaže Kesler.

U januaru, demokrate će promeniti odnos snaga u Vašingtonu kada preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu. Istovremeno, stranka već razmišlja o 2020-oj i svom odabiru predsedničkog kandidata koji će pokušati da oduzme predsedniku Trampu drugi četvorogodišnji mandat.

U ovom trenutku, kao potencijalni demokratski kandidati za izbore 2020. pominju se, između ostalih, bivši potpredsednik Džo Bajden, ponovo senator iz Vermonta demorkatski socijalista Berni Sanders, liberalna senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren i senatori Kamala Haris, Kirsten Džilibrend ili Kori Buker.

Pristalice demokrata strahuju od vrlo žestoke bitke na primarnim izborima i plaše se da bi nesloga mogla da skupo košta stranku i u novoj trci za Belu kuću.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bajden, Sanders, Voren, Haris - potencijalni kandidati demokrata na izborima 2020.

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018

Američki kongresni izbori su tek završeni, u nekim trkama se još broje rezultati, a obe velike stranke su se već okrenule sledećem izazovu – predsedničkim izborima 2020. godine...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.