U toku sastanak Dačić-Eštonova-Tači

Izvor: B92, 17.Jan.2013, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku sastanak Dačić-Eštonova-Tači

Brisel -- U Briselu je večeras nešto posle 20 sati počeo trilateralni susret premijera Ivice Dačića, Hašima Tačija i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Sastanak se održava u kabinetu Eštonove, koja je prethodno imala kratke odvojene sastanke sa Dačićem i Tačijem.

U današnjoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno na radnoj večeri, prvi put će biti otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanje severa Kosova. Reči će biti i o primeni dogovora o interisanim prelazima na administrativnoj liniji.

Očekuje se da će trilateralni sastanak, koji je ušao u treći sat, trajati i iza ponoći.

Reporterka B92 iz Brisela Ljubica Gojgić podseća da će današnja runda biti najteža do sada i da su toga svesni i zvaničnici EU.

Ona kaže da će prvi put do sada premijeri davati izjave u isto vreme, ali još uvek ne na istom mestu - na pitanja novinara će odgovarati ipak u različitim prostorijama.

Premijer Dačić se sastaje sutra u 10 sati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Maja Kocijančič, portparolka Ketrin Ešton, objasnila je ranije danas da se u prethodna tri susreta na visokom nivou razgovaralo o pojedinačnim problemima vezanim za sever, ali je ova tema sada prvi put stavljena na dnevni red kao posebna tačka.

Ona je, na brifingu za novinare uoči radne večere Eštonove, Dačića i Tačija, rekla da će biti reči i o sprovođenju dosad postignutih sporazuma, kao što je onaj o integrisanom upravljanju prelazima.

"Mi od samog početka znamo da je to težak proces", rekla je Kocijančičeva i podsetila da je Eštonova još prošle godine najavila da Beograd i Prištinu čekaju teške odluke.

Upitana da li će se tokom radne večere govoriti i o Rezoluciji o dijalogu, koji je nedavno usvojila Narodna skupština, Kocijančičeva je ponovila da su za Evropsku komisiju relevantni jedino zaključci koje je Evropski savet doneo krajem prošle godine.

"Važno je da oba lidera ostanu posvećena dijalogu", naglasila je ona.

Današnje razgovore još više opterećuju napetost na jugu Srbije u Preševu zbog spomenika OVPBM, ali i južno od Ibra, gde se najavljuju protesti Albanaca, nezadovoljnih postignutim u dijalogu. Uz to, ni posle tri dana pregovaranja nije učinjen napredak ni u tehničkom dijalogu, jer nema pomaka u vezi s primenom carina.

Dačić i Tači, u odvojenim susretima, se sastali i sa Rikerom

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić sastao se u Briselu, pred večerašnji sastanak, sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

Dačić je u Brisel doputovao iz Dablina, gde je učestvovao na neformalnom samitu ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU.

Riker, koji u Stejt departmentu ima funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara, a u Briselu boravi u okviru redovne koordinacije politike prema Balkanu SAD i EU, juče je najavio da će sa Dačićem razgovarati o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

On se sinoć sastao i sa kosovskim premijerom, a razgovarano je o dijalogu i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, saopšteno je večeras iz kabineta kosovskog premijera.

Na sastanku, koji je održan sinoć, Tači je istakao opredeljenje kosovske vlade za dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, "ubeđen da je ovo proces u interesu građana Kosova i evropske perspektive zemlje".

Riker je, navodi se u saopštenju, ponovio snažnu podršku SAD dijalogu i čestitao premijeru Tačiju za njegovo i opredeljenje Vlade Kosova i uspeh u razgovorima.

Sinoćnjem susretu Tačija i Rikera prisustvovali su i zamenica premijera Edita Tahiri, ministarka evropske integracije Vljora Čitaku, kordinator za dijalog Bljerim Šalja i glavni savetnik premijera Bekim Čolaku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sever Kosova prvi put na dnevnom redu

Izvor: RTS, 17.Jan.2013

Tokom večerašnje runde pregovora Ivice Dačića i Hašima Tačija sa Ketrin Ešton, prvi put će biti otvoreno pitanje severa Kosova, najavljuje portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič. ..18.41 - Premijer Ivica Dačić sastao se sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton u Briselu...16.53...

Nastavak na RTS...

Kocijančič: Dačić i Tači prvi put večeras o severu

Izvor: Blic, 17.Jan.2013

Brisel - Tokom večerašnje runde briselskog dijaloga predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU prvi put će biti otvoreno pitanje severa Kosova, rekla je novinarima njena portparolka Maja Kocijančič. ..Kako je objasnila, tokom prethodna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.