Ombudsman: Ljudska prava ne ubijaju policajce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2011, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Ljudska prava ne ubijaju policajce

BEOGRAD -

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da ubistvo policajca, iako je zločin, ne spada u domen ljudskih prava, sem ako iza takvih ubistava ne stoji sama država.

Janković je, povodom napada na policiju, u autorskom tekstu u listu "Blic" od subote ocenio da iza poziva ministra policije Ivice Dačića da oni koji se bave "ljudskim pravima" stanu u zaštitu ljudskih prava policajaca, kao što je to u slučaju kada policija prekorači ovlašćenja, stoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << teza da se preteruje sa ljudskim pravima.

"Ljudska prava su ipak skup garantija uspostavljenih da štite građane od samovolje države i njenih službenika, dok je zaštita službenika, kao i građana od drugih građana oblast krivičnog, a ne ljudskih prava", naveo je Janković.

On je naveo da ljudska prava nisu smetnja zaštiti života policajaca i da policajci ne ginu zbog preterivanja u poštovanju ljudskih prava već zbog, kako je napisao, drugih stvari.

"Nema spora oko toga da je odgovor države prema nasilnicima slab, da je 'sistem' nedovoljno efikasan. Ali nije samo policajcima teško kada se treba odbraniti, građanima je još teže", ocenio je ombudsman, navodeći kao primer nasilje nad ženama u porodici.

Dve osobe su smrtno stradale kada je prošlog vikenda aktivirana ručna bomba u mestu Ledinci kod Novog Sada.

Policajac Siniša Hrnjez (39), koji je teško povređen prilikom intervencije u Ledincima, preminuo je, kao i Jovo Martić (62), otac muškarca koji je aktivirao ručnu bombu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ombudsman: Ljudska prava ne ubijaju policajce

Izvor: S media, 05.Nov.2011

Ubistvo policajca ne spada u domen ljudskih prava, izjavio zaštitnik građana Saša Janković reagujući na poziv Ivice Dačića da oni koji se bave ljudskim pravima stanu u zaštitu ljudskih prava policajaca. Zaštita službenika je oblast krivičnog, a ne ljudskih prava, kaže Janković. ..Zštitnik...

Nastavak na S media...

Ljudska prava ne ubijaju policajce

Izvor: NaDlanu.com, 05.Nov.2011

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da ubistvo policajca, iako je zločin, ne spada u domen ljudskih prava, sem ako iza takvih ubistava ne stoji sama država... Janković je, povodom napada na policiju, u autorskom tekstu u listu "Blic" od subote ocenio da iza poziva ministra policije Ivice...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.