O namerama nakon rebalansa budžeta

Izvor: B92, 26.Jul.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O namerama nakon rebalansa budžeta

Beograd -- Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da u ekspozeu Ivice Dačića ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere videti kad bude predložen rebalans budžeta.

"Na osnovu toga šta je danas rečeno ništa se konkretno ne vidi kroz brojke. To što se neće prodavati prirodni monopoli u nacionalnom vlasništvu, to je dobro. To što se neće zamrzavati plate i penzije, to je relativno dobro, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba videti da li je to doslovno, ili će povećanja biti odložena dok se ne izbalansira budžet", istakao je Zdravković u izjavi Tanjugu.

Govoreći o Dačećevom ekspozeu, naveo je da treba videti kojim sredstvima će se finansirati deficit budžeta, odnosno da li će se finansirati zajmovima, koji su najavljivani od Kine ili Rusije i da li će se ići u aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Prema rečima Zdravkovića, ako se bude išlo na aranžman sa MMF-om, to će biti u suprotnosti sa najavama da se neće prodavati javna preduzeća, niti zamrzavati plate i penzije, jer će to ta međunarodna finansijska institucija tražiti, tako da treba videti šta će od toga biti realno.

On je ocenio i da su apsolutne neistine da će Srbiji do kraja godine za pokrivanje budžetskog deficita i servisiranje dospelih dugova biti potrebno oko 3,5 milijardi evra, kao što se moglo čuti prethodnih dana.

"Realno je da, do kraja godine, ako se deficit smanji na nekih 40-ak milijardi dinara, plus dospeće spoljnog duga, radi se o nekoj cifri od 800 do 900 miliona evra. Pri tome, država na svojim računima ima preko 120 milijardi dinara, što je mnogo više nego što će biti potrebno", objasnio je Zdravković.

Pavličić: Naglasiti značaj izvoza

Počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon" Nikola Pavičić ocenio je da je Dačićev ekspoze "apsolutno ono što nam u ovom momentu treba", jer su u prvi plan stavljene ekonomija i proizvodnja, ali da bi bio kompletan da je objašnjen značaj izvoza za budućnost Srbije.

Pavičić je u izjavi Tanjugu istakao da mu je kao privredniku prijatno da čuje mišljenje Dačića da "sve ovo drugo što u Srbiji treba rešiti zavisi od toga šta ćemo uraditi sa ekonomijom".

"U njegovom ekspozeu samo jedna stvar, po meni, nedostaje. Mislim da nije rečeno šta izvoz za Srbiju znači, jer bez izvoza Srbija ne može rešiti probleme sa kojima je suočena", kazao je on.

Ti problemi su, kako je precizirao Pavičić, velika zaduženost i spoljnotrgovinski deficit Srbije, zatim veliki dugovi koje država i preduzeća imaju prema inostranstvu i što može da se plati samo ako imamo izvoz robe.

"Mislim da je sigurno da je ova vlada motivisana da sprovede u život ono što govori. Da li će to uspeti, videćemo", zaključio je Pavičić.

Nikolić: Pokušaj reindustrijalizacije - ključ uspeha

Ekonomista Instituta za evropske studije Goran Nikolić izjavio je da ohrabruje najava Dačića da će se formirati Nacionalni savet za ekonomski oporavak, kao i to da će prioritet nove vlade biti podizanje ekonomskih potencijala zemlje.

"To je makar pokušaj koji bi mogao da znači novo promišljanje o reindustrijalizaciji, koja je ključ ekonomskog uspeha zemlje. Dobra je i najava nastavka pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", rekao je Nikolić Tanjugu, komentarišući ekspoze mandatara.

On je naveo i da se može zaključiti da "zamrzavanja plata i penzija neće biti, ali se implicitno nagoveštava da bi njihov rast mogao biti sporiji od inflacije".

Prema njegovim rečima, dobro je i što će nova vlada biti opredeljena ka ubrzanju evropskih inegracija.

"Ohrabruje nastavak strateškog opredeljenja za EU i opredeljenje za mirno rešavanje problema Kosova", naglasio je Nikolić.

On je, međutim, ocenio da je "najavaljeni ozbiljan rad na podizanju nataliteta veoma teško ostvarljiv".

"Onaj ko se razume u tu problematiku zna da je stopa fertiliteta 2011. bila 1,36, što znači 1,36 dece 'po ženi' u Srbiji i da se tu bez ogromnih para malo šta može uraditi. Na primer, Rusija je postigla veliki uspeh, dovodeći stopu nataliteta blizu nule, tako što je za svako novorođenče bila spremna da plati majkama 20.000 dolara", rekao je Nikolić uz napomenu da je tako nešto u Srbiji teško ostvarljivo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekonomisti: Prvo rebalans budžeta, pa mere

Izvor: Akter, 26.Jul.2012

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da u ekspozeu Ivice Dačića ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere videti kad bude predložen rebalans budžeta

Nastavak na Akter...

Zdravković: Prave namere videće se u rebalansu budžeta

Izvor: Blic, 27.Jul.2012, 09:20

Ekonomista Miroslav Zdravković ocenio je da u ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Ivice Dačića ima dobrih mera, ali da će se stvarne namere vlade videti kada za nekoliko sedmica bude predložen rebalans budžeta za ovu godinu Miroslav Zdravković.."Na osnovu toga šta je danas rečeno ništa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.