Dačić: I Vojsci Srbije imunitet na teritoriji NATO

Izvor: Mondo, 17.Feb.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: I Vojsci Srbije imunitet na teritoriji NATO

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocenio je, povodom kritika Vladi Srbije da zemlju vodi u NATO i da se Srbija suviše približila Rusiji, da je u oba slučaja reč o lažnoj zabrinutosti i izgovoru za još jedan beskrupulozan napad.

Foto: Beta/Miloš Miškov

"Vlada Srbije vodi jasnu politiku - vojna neutralnost, članstvo u EU i prijateljski odnosi sa Rusijom", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić podseća da je Okvirni dokument, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kojim je Srbija i formalno postala učesnica Programa Partnerstvo za mir, 14. decembra 2006. godine u Briselu potpisao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

"Nakon toga je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić 5. septembra 2007. godine uručio u sedištu NATO-a Prezentacioni dokument kojim su definisane oblasti saradnje sa NATO. U to vreme je, da podsetim, premijer Srbije bio Vojislav Koštunica. Sve što je do danas rađeno u saradnji sa NATO definisano je u ovim dokumentima, uključujući i IPAP kao viši oblik saradnje. Ni u jednom aktu Vlade Srbije nije predviđeno učešće u Akcionom planu za članstvo, što NATO poštuje", naveo je Dačić.

I SOFA sporazum /Status of Forces Agreement/ i sporazum o logističkoj podršci imaju sve države partneri, objasnio je Dačić i precizirao da se u slučaju Srbije time stvaraju uslovi za modernizaciju Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu.

On ističe da je SOFA dvostrani sporazum, tako da privilegije uživaju i oružane snage Srbije na teritoriji NATO-a, za razliku od sporazuma koji je potpisao Tadić sa Kondolizom Rajs, koji daje privilegije samo američkoj vojsci, sa čim se saglasila Koštuničina Vlada.

Kada je reč o Nišu i tamošnjem humanitarnom centru, Dačić, koji je i ministar spoljnih poslova Srbije, podsjeća da je pre nekoliko godina prilikom posete tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva, u prisustvu Tadića, potpisan Sporazum o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posledica.

Ovi dokumentom je, kako je naveo, definisano osnivanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i određeno da rusko osoblje uživa pravni status utvrđen za administrativno i tehničko osoblje Ambasade Rusije, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

"Nikada nije bilo reči o njihovom diplomatskom statusu", poručio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Vojska Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.