Izvor: S media, 07.Feb.2013, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: 19. februara sa Tačijem o severu Kosova

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednicom privremenih institucija Prištine Atifete Jahjagom predstavlja značajan pomak i najavio da će politički dijalog sa Prištinom biti nastavljen 19. i 20. februara.

"Ja mislim da je to značajan pomak. Mi imamo jednu zajedničku politiku koja se pre svega bazira na tome da pokušamo da kroz dijalog, znači kao aktivni činilac, kao zemlja koja će ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << učestvovati u odlučivanju, a ne samo biti na meniju za stolom, nego biti jedan od učesnika tog procesa, da pokušamo da odbranimo naše nacionalne i državne interese", rekao je Dačić u intervjuu "Glasu Amerike".

Premijer je ocenio da jučerašnji sastanak Nikolića i Jahjage u Briselu predstavlja "korak dalje i značajan deo celog procesa koji se vodi". On je naveo i da ne može da zna šta "su sve (Nikolić i Jahjaga) razgovarali na tom sastanku".

Dačić je podsetio da je podizanje dijaloga na politički nivou bila ideja predsednika Nikolića i Srpske napredne stranke, a da je on prihvatio predlog da vodi pregovore zato što je, kako je rekao, Tači sa druge strane.

"Ovaj proces nikako ne sme da se tumači kao razgovori Tačija, mene i Ketrin Ešton, već naprotiv treba da bude deo jednog pokušaja da se nađe kompromisno i pravedno rešenje koje neće dirati u status i terati Srbiju da prizna nezavinost Kosova i Metohije, ali koje će regulisati način organizacije života na tom delu teritorije koja se i prema rezoluciji 1244 smatra posebnim", rekao je Dačih.

Nastavak dijaloga 19. i 20. februara

Srpski premijer je naveo i da odbrana nacionalnih interesa "neće biti lak posao" i da Beograd i Prištinu čekaju u narednom periodu teške teme u dijalogu.

"Nastavak dijaloga će biti 19. i 20. februara, a tema dijaloga će biti - oni to zovu paralelne institucije, paralelne strukture - ja ipak govorim da je reč o nekom ''paralelizmu institucija'' i pokušaju da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno kako da one postanu prihvatljive i za Prištinu i za Srbe koji žive na severu, i ne samo na severu već na celom Kosovu", rekao je Dačić.

Kako je rekao, reč je o šuštinskom pitanju kojim se bave i platforma i rezolucija (Skupštine Srbije).

"Zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog već naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju", zaključuje premijer Dačić.

(Tanjug, Glas Amerike)

Foto: Beta, AP Photo/Darko Vojinovic
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Tomislav Nikolić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.