Dačić: Susret Nikolića i Jahjage značajan pomak

Izvor: Press, 07.Feb.2013, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Susret Nikolića i Jahjage značajan pomak

"Ja mislim da je to značajan pomak. Mi imamo jednu zajedničku politiku koja se pre svega bazira na tome da pokušamo da kroz dijalog, znači kao aktivni činilac, kao zemlja koja će ipak učestvovati u odlučivanju, a ne samo biti na meniju za stolom, nego biti jedan od učesnika tog procesa, da pokušamo da odbranimo naše nacionalne i državne interese", rekao je Dačić u intervjuu "Glasu Amerike".
Premijer je ocenio da jučerašnji sastanak Nikolića i Jahjage u Briselu  predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << "korak dalje i značajan deo celog procesa koji se vodi". On je naveo i da ne može da zna šta "su sve (Nikolić i Jahjaga) razgovarali na tom sastanku".
Dačić je podsetio da je podizanje dijaloga na politički nivou bila ideja predsednika Nikolića i Srpske napredne stranke, a da je on prihvatio predlog da vodi pregovore zato što je, kako je rekao, Tači sa druge strane.
"Ovaj proces nikako ne sme da se tumači kao razgovori Tačija, mene i Ketrin Ešton, već naprotiv treba da bude deo jednog pokušaja da se nađe kompromisno i pravedno rešenje koje neće dirati u status i terati Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali koje će regulisati način organizacije života na tom delu teritorije koja se i prema rezoluciji 1244 smatra posebnim", rekao je Dačić.
Srpski premijer je naveo i da odbrana nacionalnih interesa "neće biti lak posao" i da Beograd i Prištinu čekaju u narednom periodu teške teme u dijalogu.
"Nastavak dijaloga će biti 19. i 20. februara, a tema dijaloga će biti - oni to zovu paralelne institucije, paralelne strukture - ja ipak govorim da je reč o nekom 'paralelizmu institucija' i pokušaju da se pronađe način kako da se one odblokiraju, odnosno kako da one postanu prihvatljive i za Prištinu i za Srbe koji žive na severu, i ne samo na severu već na celom Kosovu", rekao je Dačić.
Kako je rekao, reč je o suštinskom pitanju kojim se bave i platforma i rezolucija (Skupštine Srbije).
"Zato ta platforma i rezolucija nisu bile napravljene da bi kočile dijalog već naprotiv, da bi bile naš odgovor na pitanja koja se postavljaju", zaključuje premijer Dačić.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Susret Nikolića i Jahjage značajan pomak

Izvor: RTS, 07.Feb.2013

Sastanak Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage u Briselu predstavlja korak dalje i značajan deo celog procesa koji se vodi, rekao premijer Ivica Dačić. Odbrana nacionalnih interesa neće biti lak posao, istakao Dačić i dodao da Beograd i Prištinu čekaju u narednom periodu teške teme u dijalogu...Prdsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.