Ambasadoru Albanije uručena protestna nota

Izvor: NTV.rs, 09.Apr.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadoru Albanije uručena protestna nota

BEOGRAD – Povodom neprihvatljive izjave premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Albanije u Beogradu protestnu notu, uputilo pismo Savetu bezbednosti UN i dalo odgovarajuću instrukciju svim misijama i ambasadama u inostranstvu, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Instrukcije su >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << upućene svim misijama Srbije pri međunarodnim organizacijama, ambasadama u zemljama EU, Savetu bezbednosti UN i susednim zemljama, kaže se u saopštenju Ministarstva.
Kako se navodi, upućeno je pismo predsedavajućem Savetu bezbednosti UN-a sa zahtevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Saveta bezbednosti UN-a.
„Ambasadoru Republike Albanije u Beogradu je uručena protestna nota u kojoj je istaknuto da su stavovi predsednika Vlade Republike Albanije neprihvatljivi za Srbiju, da izjava predstavlja još jednu u nizu provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu“, izjavio je Dačić.
Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje međunarodnih, priznatih granica između država u regionu, istakao je on.
Izjava premijera Albanije je, kako je dodao, u suprotnosti sa više puta izrečenim opredeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u Evropskoj uniji, kaže se u saopštenju.
„Srbija očekuje da njeni partneri u međunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsednika vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu“, poručio je Dačić.
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je reagovalo na izjavu predsednika vlade Albanije Edija Rame o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova tako što je poslalo odgovarajuću instrukciju svim misijama pri međunarodnim organizacijama i ambasadama u zemljama EU, članicama SB UN i susednim zemljama, navodi „Danas“.
„Takođe, ovim povodom, upućeno je pismo predsedavajućem SB UN sa zahtevom da bude cirkulisano kao dokument SB UN. Izveštaj naših diplomatskih predstavništava o reakcijama očekujemo u sledećih nekoliko dana, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena“, navodi se u pisanoj izjavi poslatoj listu „Danas“ iz MSP-a.
U zajedničkom intervjuu Rame i ministra spoljnih poslova Hašima Tačija prištinskoj TV „Klan Kosova“, albanski premijer je rekao da „ujedinjenje Kosova i Albanije“ ima dve alternative i da sve zavisi od pristupa EU.
Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU, međutim ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će „dve države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način“.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče Rami i Tačiju da su pomenutom izjavom „prekardašili“ i da neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova „ma ko da ih u tom poslu podržava“.
Zajedničku izjavu Rame i Tačija o ujedinjenju Albanije i Kosova kritikovala je Evropska komisija ocenivši da je reč o prihvatljivim provokacijama koje nisu u skladu sa politikom saradnje u regionu.
Tanjug 09.04.2015 15:03
Foto Tanjug,O. Toskic,arhiva
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ambasadoru Albanije uručena protestna nota

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2015

Povodom neprihvatljive izjave premijera Albanije Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Albanije u Beogradu protestnu notu, uputilo pismo Savetu bezbednosti UN i dalo odgovarajuću instrukciju svim misijama i ambasadama u inostranstvu,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Malići: Reagovanja nisu stigla u Ramin kabinet

Izvor: Danas, 10.Apr.2015, 15:06

Beograd - Albanskom premijeru Ediju Rami do juče popodne nisu stigle nikakve protestne note i dopisi iz Srbije i međunarodne zajednice povodom njegove izjave o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova ukoliko EU ne započne integracije Kosova, kratko je rekao za Danas Ramin politički savetnik Škeljzen...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.