Protestna nota ambasadoru Albanije

Izvor: Beta, 09.Apr.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota ambasadoru Albanije

BEOGRAD, 9. aprila 2015. (Beta) - Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije uručilo je protestnu notu ambasadoru Albanije u Beogradu u kojoj je istaknuto da su stavovi albanskog premijera Edija Rame neprihvatljivi za Srbiju, saopšteno je u četvrtak iz tog ministarstva.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da izjava Rame da će se "Albanija i Kosovo ujediniti na klasičan način ukoliko EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova" predstavlja "još jednu u nizu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << provokativnih izjava najviših političkih predstavnika Albanije koje nanose štetu bilateralnim odnosima Srbije i Albanije i ugrožavaju ukupne odnose i stabilnost u regionu".

"Radi se o opasnom pozivu na prekrajanje medjunarodnih, priznatih granica izmedju država u regionu. Izjava premijera Albanije je u suprotnosti sa više puta izrečenim opredeljenjem Srbije i Albanije za razvoj dobrosusedstva, saradnje, uzajamnog razumevanja i zajedničke budućnosti u EU", rekao je Dačić, kako se navodi u saopštenju.

On je istakao da "Srbija očekuje da njeni partneri u medjunarodnoj zajednici podrže osudu izjava albanskog predsednika vlade koje nanose štetu miru i stabilnosti u regionu".

U saopštenju se dodaje i da je MSP uputio odgovarajuće instrukcije svim misijama Srbije pri medjunarodnim organizacijama, njenim ambasadama u zemljama članicama EU, Saveta bezbednosti UN, kao i u susednim zemljama.

"Upućeno je pismo predsedavajućem Savetu bezbednosti UN sa zahtevom da naše pismo bude cirkulisano kao dokument Saveta bezbednosti UN", ističe se u saopštenju.

(Kraj

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.