Janković: Isplata penzija ne može biti dovedena u pitanje

Izvor: Politika, 10.Apr.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Isplata penzija ne može biti dovedena u pitanje

Rukovodstvo Fonda PIO saopštilo je danas da plate zaposlenih u Fondu više neće moći da se uvećavaju po osnovu sopstvenog prihoda do 30 odsto, što je ranije bio slučaj.

BEOGRAD –Držaavna sekretarka u Ministarstvu rada zapošljavanja i socjialne politike Brankica Janković izjavila je danas da isplata penzija nikako ne sme i ne može biti ugrožena zbog štrajka.

„Ministarstvo je donelo odluku o obezbeđivanju minimuma procesa rada za vreme štrajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojim je predviđeno da se isplata penzija - rad na isplati penzija, mora poštovati u punom obimu”, rekla je novinarima Janković.

Prema njenim rečima, to znači da isplata penzija građanim Srbije nikako ne može biti dovedena u pitanje.

„U protekla dva dana se negde u medijima pojavljivalo obaveštenje da za sada nije ugrožena isplata penzija, ali to nije za sada, jer isplata penzija nikako ne sme i ne može biti ugrožena zbog štrajka”, rekla je Janković, dodajuć da se isplata penzija i za vreme štrajka u okviru minimalnog procesa rada radi u punom obimu.

U Republičkom PIO fondu juče su najavili protest zaposlenih iz cele Srbije ukoliko sa nadležnima ne postignu dogovor da im se primanja, koja su umanjena za 30 odsto vrate na prethodni iznos, odnosno februarski nivo. Da li će protest biti održan u petak ili nekog drugog dana zavisi od odobrenja policije, a trajaće dok im se ne ispuni taj zahtev.

Bez povećanja plata u PIO do 30 odsto iz svojih prihoda

BEOGRAD – Rukovodstvo Fonda PIO saopštilo je danas da plate zaposlenih u Fondu više neće moći da se uvećavaju po osnovu sopstvenog prihoda do 30 odsto, što je ranije bio slučaj.

Time će, kako se navodi, biti primenjena preporuka Državne revizorske institucije prema kojoj se odredba Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, koja daje mogućnost uvećanja plata iz sopstvenih prihoda do 30 odsto, ne odnosi na Fond PIO.

Zarade zaposelnih u Fondu ranije su uvećavane na osnovu tog zakona i Uredbe o koeficijentima za obračun plate, pojasnilo je rukovodstvo Fonda u saopštenju.

Rukovodstvo, takodoje, navodi da penzioneri nemaju razloga za uznemirenost i da će u vreme štrajka, koji u tom fondu traje već treći dan, penzije isplaćivati bez bilo kakvog zastoja za sve kategorije penzionera, bez obzira koliko štrajk bude trajao.

Poslovi isplate penzija izuzeti su iz minimuma procesa rada, što znači da zaposleni koji rade na isplati penzija ne mogu obustaviti rad, odnosno ne mogu štrajkovati, što je u skladu sa Odlukom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Odlukom direktora Fonda o minimumu procesa rada.

Isto važi i za poslove medicinskog veštačenja, a to znači da lekari sprovode veštačenje po dinamici koja je već utvrđena i po utvrđenoj satnici.

Svi ostali poslovi čijim odlaganjem bi se ugrozilo nečije zdravlje ili nanela materijalna šteta pojedincu ili Fondu, obavljaju se bez zastoja, navedeno je u saopštenju Fonda PIO.

Tanjug

objavljeno: 10.04.2014
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Isplata penzija ne može biti dovedena u pitanje

Izvor: Akter, 10.Apr.2014

Državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socjialne politike Brankica Janković kaže da isplata penzija nikako ne sme biti ugrožena zbog štrajka

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.