Vučić: Na ludilo nećemo odgovarati, očekujemo reakciju EU

Izvor: Politika, 24.Sep.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Na ludilo nećemo odgovarati, očekujemo reakciju EU

Građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju.Za Srbiju, za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanovića „izbeglice nisu krompir i paradajz”. Fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava R. Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, kaže se u protestnoj noti MSP

BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je danas da je Srbija napadnuta, da su mere koje je sprovela samo odgovor, a da od Evropske unije očekuje da naloži svojoj članici da poštuje važeće sporazume.

Vučić je naglasio da građani Hrvatske mogu slobodno da dođu u Srbiju i da su im vrata širom otvorena.

„Jedva čekamo da se otvore vrata i za kamione, za to je potreban samo mali napor, da se poštuju sporazumi koje imamo sa EU”, rekao je premijer novinarima posle obilaska „Ikarbus-a”.

On je dodao da za Srbiju, za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanović „izbeglice nisu krompir i paradajz” i da ih država ne šalje nigde.

„Nećemo nikome dozvoliti da nam odvlači pažnju od prosperiteta Srbije. Mi želimo samo da nas ostave na miru i poštuju ugovore, a ljude nećemo da tretiramo kao krompire”, naglasio je Vučić.

„Pet meseci idu na mađarsku granicu i nijednom me mađarski premijer Viktor Orban nije pozvao da pita zašto idu na hrvatsku granicu. Samo pet dana su išli u Hrvatsku, i to zato što je Mađarska upotrebila suzavac i završila zid”, dodao je Vučić.

On je negirao tvrdnje hrvatskih zvaničnika da u Srbiji vlada haos, da nema reda i mira, da je bačen suzavac, kojeg je, podsetio je, bilo u Hrvatskoj tri puta u tri dana.

Prema njegovim rečima, neko je prekršio S SP, sproveo ekonomsku agresiju na Srbiju, koja je molila četiri dana da se nešto uradi, a nisu ništa učinili.

„Doneli smo naše ekonomske mere, jer moramo da štitimo našu državu”, kazao je Vučić rekavši da je bio šokiran kada je čuo za nove mere hrvatske vlade.

Premijer je podvukao da „Srbija u tom ludilu neće da učestvuje”, a da je on uvek spreman da razgovara sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem.

Vučić je ukazao da „apsolutno nema sujetu i da nema problem ko će koga da pozove”.

Takođe je objasnio da ne očekuje da bilo ko bude medijator.

„Kontramere Srbije ostaće na snazi, a da bi se povukle moramo da održimo sednicu vlade”, objasnio je premijer.

Dalje mere Srbija, kako je istakao, neće preduzimati, sem pravnih mera kojima će zaštiti svoje građane pred nadležnim sudskim instancama za štetu koju su pretrpeli.

Istovremeno je poručio da, što se Srbije tiče, ovo nije prekid ekonomskih odnosa sa Hrvatskom.

Vučić je dodao da „kod njega nema više te pameti šta može još da se uradi da se reši stanje” i da je Srbija učinila sve što je mogla.

„Mi da ukidamo mere koje su odgovor na agresiju - nećemo, jer bi to značilo da ne poštujemo svoju državu. To bi značilo da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi”, zaključio je Vučić.

----------------------------

Vučić: EU dužna da otvori granicu sa Srbijom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je EU dužna da otvori granicu sa Srbijom, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Čuli smo nedovosmilne poruke iz EU da mora da se priđe otvaranju granica i Srbija je spremna u svakom trentuku na to. Mi ni sa 0,1 odsto nismo uzorčnici krize... Mi želimo dobre odnose”, rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da su svi u EU nedvosmisleno potvrdili da odgovornost nije na Srbiji i da je čak visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini na neuobičajen način rekla da će više tražiti od hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

„Potpuno je neverovanto da je zemlja koja nije članica dobila širu podršku od članice EU. To govori da smo u pravu”, rekao je Vučić za TV B92.

Vučić je rekao da neće dozvoliti da Srbiju i Hrvatsku „trpaju u isti koš” i da to ne radi ni Mogeirni, ni evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han niti bilo ko drugi.

Premijer je preneo i da je savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel, Elmar Brok, pred predstavnicima Hrvatske, rekao da je odgovornost na hrvatskoj strani.

Vučić je rekao da od EU očekuje da neko neke ljude urazimi i najavio da će se Srbija obratiti na sve pravne načine i pravnim sredstvima zaštiti S SP, dodajući da smatra da će to biti i jasna poruka EU.

Pokušaćemo da utičemo na sve da utiču na one koji su zatvorili granice da ih otvore, rekao je Vučić i dodao da od evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana očekuje da ponovi ono što je već rekao.

Prema njegovim rečima Srbija će se ponašati odgovorno, ozbiljno, i na sumanute mere ne pada joj napamet da odgovara.

Na pitanje šta misli o pismu Ministarstva spoljnih poslova u kojem se govori o vremenu nezavisne hrvatske države, Vučić je odgovorio pitanjem: „a kako vam se čini da neko uđe u autobus i da kaže da vi, i vi morate da izađete, samo zato što se zovete, Aleksandar, Petar ili slično”.

„Govor o šaranju, muvama i uvođenje ekonomskih blokada nije način ophođenja. Ništa od toga nije uradila Srbija, nažalost sve su to učinile hrvatske vlasti”, podvukao je Vučić.

On je ponovio da su danas savetnik nemačke kancelarke Elmar Brok i potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pred hrvatrskim poslanicima govorili jasno o krivici hrvatske strane.

Onima, koji kritikuju našu zemlju, on je poručio da to govori više o njima.

---------------------------

Vučić: Besmisleno je da su se svi udružili protiv Milanovića

Premijer Vučić odbacio je kao smešnim izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj.

„Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega”, odgovorio je on novinarima.

Vučić je poručio da Srbija ne želi da koristi takav govor i da je odgovorna država i da se kao takva i ponaša.

Istovremeno je naglasio da Srbija ne može da ukine svoju državu i odustane od reakcije na ekonomsku agresiju Hrvatske.

----------------------------

Najoštriji protest Hrvatskoj zbog mera zabrane ulaska

BEOGRAD– Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između dve zemlje.

„Ovakve i slične mere policijskih organa Republike Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatska preduzimanjem ovih mera grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član”, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Vlada Republike Srbije zahteva da se sa ovakvom praksom nadležnih organa Republike Hrvatske odmah prekine”, navodi se u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vučić: Srbija neće odgovarati na ludilo iz Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Sep.2015

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija neće odgovarati na nove mere hrvatske vlade..."Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako", istakao je Vučić u izjavi za TV B92...Premijer je kazao da su građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da će uvek...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.