Robert Dauni Džunior najplaćeniji glumac

Izvor: Politika, 06.Avg.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Dauni Džunior najplaćeniji glumac

Na „Forbsovoj” listi prvi put se pojavilo 12 Indijaca, od kojih su trojica među prvih deset sa zaradom većom od 30 miliona dolara

Treću godinu zaredom Robert Dauni Džunior je najplaćeniji glumac na svetu sa zaradom od 80 miliona dolara za 12 meseci, što je za 30 miliona više nego što je inkasirao heroj iz Hongkonga Džeki Čen.

Upravo je zarada u Kini, na Čenovom domaćem terenu, vinula Ajronmena na prvo mesto liste koju redovno sastavlja američki „Forbs”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njegov poslednji film „Osvetnici: era Altrona” zaradio je samo u Kini 240 miliona dolara, a u svetu 1,4 milijarde dolara.

Od Holivuda do Hongkonga i Bolivuda glumci su rangirani na osnovu zarade u dolarima za godinu dana. Na listi su 34 glumca iz sedam zemalja koji su od juna prošle do juna ove godine zaradili ukupno 941 milion dolara, bez odbijanja poreza i drugih troškova. Lista je zasnovana na podacima kompanije „Nilsen”, internet stranice „Box Office Mojo” koja koja prati zaradu filmova i onlajn baze „Imdb”.

„Forbs” je na listu uvek uključivao strance u Holivudu poput Irca Lijama Nisona, Britanca Danijela Krejga i Australijanca Hjua Džekmena, ali ovaj put ona je još raznovrsnija jer su u obzir uzeti samo glumci koji glume u internacionalnim filmovima. Na njoj je 12 imena koja se prvi put pojavljuju, a svi dobijaju čekove u Bolivudu. Trojica su među prvih deset: Amitab Bačan i Salman Kan dele sedmo i osmo mesto za zaradom od 33,5 miliona, a iza njih je Akšaj Kumar sa 32,5 miliona.

Šestorica među prvih deset su iz SAD, uključujući Vina Dizela koji je zauzeo treće mesto sa fantastičnom zaradom od 47 miliona dolara zahvaljujući uspehu sedmog dela franšize „Paklene ulice” (Fast and Furious). Film je zaradio milijardu i po dolara u svetu, a 77 odsto od toga izvan granica SAD (400 miliona samo u Kini).

Kinesko bioskopsko tržište je i dalje u usponu. Od 2013. do 2014. zarada je skočila za 34 odsto na 4,8 milijardi dolara, dok je u SAD i Kanadi prihod na blagajni pao za pet odsto na 10,4 milijarde dolara.

Filmski producenti računaju na zvezde poput Dizela koje mogu da privuku svetsku publiku ili da osvoje one koji radije gledaju s kauča, što polazi za rukom Adamu Sendleru. Njegovi filmovi su tradicionalno popularni kod publike koja ih gleda kod kuće i ove godine je potpisao četiri filma ekskluzivno za „Netfliks”, kompaniju koja pruža usluge emitovanjem multimedijalnog sadržaja preko interneta. Od toga je zaradio 41 milion dolara i zauzeo četvrto, dok je Mark Valberg na desetom mestu sa 32 miliona dolara.

Isplatilo se i onima koji su se prihvatili producentskog posla. Bredli Kuper je i glumac i producent u „Američkom snajperisti” i zauzeo je četvrto mesto za zaradom od 41,5 miliona dolara. Tom Kruz je šesti sa zaradom od 40 miliona. On je takođe i glumac i producent u filmskom serijalu „Nemoguća misija”.

Lista najplaćenijih glumaca

1. Robert Dauni Džunior, 80 miliona dolara

2. Džeki Čen, 50 miliona dolara

3. Vin Dizel, 47 miliona

4. Bredli Kuper 41,5 miliona

5. Adam Sendler 41 milion

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.