Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jan.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta je bilo: Obustaviti prodaju 109 državnih stanova

Pokret "Dosta je bilo" (DJB) ocenio je danas da prodaja 109 stanova koji pripadaju državi Srbiji putem oglasa, predstavlja rasprodaju države imovine i pozvala Direkciju za imovinu koja upravlja tim nekretnima, da obustavi prodaju.

DJB je u saopštenju ukazao da je Direkcija krajem prošle godine oglasila prodaju "109 državnih stanova koji su u zakupu, uz nekoliko lokala i garaža" i ocenio da je termin oglašavanja pred Novu godinu izabran da bi se izbegla mogućnost kontrole >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tog postupka.

"Očigledno je da je termin prodaje izabran tako da se javnost maksimalno isključi iz celog postupka, da se izbegne bilo kakva kontrola i da se državna imovina proda privilegovanim, unapred poznatim kupcima, po povoljnim cenama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je "državna imovina koja se sada prodaje na brzinu bila godinama ispod tržišne cene izdavana privilegovanima, prijateljima i poslovnim partnerima premijera", ali i ličnostima sa estrade i direktorima javnih preduzeća.

DJB u saopštenju zato "zahteva da se odmah prekine postupak prodaje 109 državnih nekretnina" i ističe da se "ovde očigledno radi o još jednoj pljački državne imovine u režiji Aleksandra Vučića".

Navodi se da su na prodaju oglašeni i stanovi koje zakupljuju "premijerov kum (bivši direktor EMS-a) Nikola Petrović, bivši direktor EPS-a Aleksandar Obradović, Evropska ekspertska grupa čiji su pojedini članovi pod istragom zbog malverzacijama sa projektima kod Evropske komisije", bivši fudbaleri.

Na osnovu zaključka Vlade Srbije od 15. decembra 2016. i odluke direktora Direkcije za imovinu, objavljen je oglas "radi otuđenja neokretnosti u svojini Republike Srbije prikupljanjem pisanih ponuda", objavljeno je na sajtu Direkcije gde je i spisak nekretnina ponuđenih na prodaju.

Na oglašenu prodaju državne imovine, reagovala je i Demokratska stranka Srbije (DSS) koja je u saopštenju ocenila da su "oprobani majstori izvođenja korupcionaških poslovnih poduhvata ceo postupak prodaje  "upakovali" u zakonsku formu".

Ta stranka je navela i da je, zbog kratkog roka za polaganje depozita za nadmetanje a koji ističe 6. januara "praktično nemoguće izvršenje uvida u stanje objekata koje koriste zakupci, kao i slanje ponuda poštom".

DSS je ocenila i "da početna kupoprodajna cena značajno dostupa od stvarne tržišne vrednosti oglašenih nepokretnosti"

To "jasno ukazuju da je ceo 'posao' isplaniran u cilju da se blagovremeno obaveštenim, dogovorenim kupcima pojedinih nepokretnosti omogući značajna materijalna korist", navela je DSS koja pominje i obustavljanje postupaka zbog zastarelosti krivičnih dela i "trijumfalni povratak u Srbiju ranije osumnjičenih izvršilaca - tajkuna", podsećajući Vladu na obećanje o "nultoj toleranciji kriminala i korupcije".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.