Hrvatska planira proizvodnju domaćeg drona

Izvor: Akter, 06.Jan.2016, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska planira proizvodnju domaćeg drona

Hrvatske oružane snage razmatraju nabavku nove taktičke bespilotne letelice, izjavio je načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Drago Lovrić, koji takođe najavljuje mogućnost razvoja domaće proizvodnje

"Ne treba isključiti činjenicu da postoji niz naučnih institucija i firmi u Hrvatskoj koje mogu zajedničkom saradnjom s Oružanim snagama razviti letelicu za potrebe Oružanih snaga i drugih tela u državi, a u budućnosti mogu postati i hrvatski izvozni proizvod", >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rekao je Lovrić za mesečnik "Difender", a prenosi "Jutarnji list".

On je, ipak, dodao da je put od razvoja do proizvodnje u vojnoj industriji izuzetno dugačak, pa je stoga najrealnije očekivati da će se krenuti u nabavku letelice strane proizvodnje.

Hrvatske Oružane snage trenutno raspolažu taktičkom bespilotnom letelicom "Skylark" koju su, između ostalog, u misiji u Avganistanu koristili pripadnici Vojno-obaveštajne jedinice.

Letelica je nabavljena 2007. godine, a njen proizvodač, izraelski Elbit, više ne proizvodi delove za nju.

U Oružanim snagama Hrvatske zato se već duže vreme radi na nabavci nove bespilotne letelice.

U Ministarstvu poljoprivrede pre više od godinu dana pokrenut je projekat nabavke te vrste letelice koja bi se sufinansirala novcem iz fondova Evropske unije. Letelicu bi, na kraju, za svoje potrebe koristili Ministarstvo poljoprivrede i Oružane snage. O kojem je tipu letelice reč zasad nije poznato, piše "Jutarnji list".

Hrvatsko Ministarstvo odbrane je pre 10 godina ozbiljno razgovoralo o nabavci letelice Hermes 450 koju proizvodi izraelski Elbit. Vojne delegacije su nekoliko puta bile u Izraelu i dogovor je bio pred sklapanjem, ali se na kraju od svega odustalo zbog nedostatka novca.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.