Živanović: Prezentacija Peščanika na nebezbednom serveru

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živanović: Prezentacija Peščanika na nebezbednom serveru

BEOGRAD – Internet prezentacija Peščanika je hostovana na nebezbednom serveru u Nemačkoj, na koji je izvršen „word press pingbek” napad, za koji je analizom utvrđeno da je došao sa 533 servera iz desetina zemalja širom sveta.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije Saša Živanović putem međunarodne policijske saradnje upućen je zahtev za dostavljanje određenih elektronskih podataka iz više zemalja regiona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sveta na osnovu čega će, kako je rekao, biti nastavljena istraga u cilju identifikovanja eventualnog izvršioca krivičnog dela dela „sprečavanja i pristupanja javnoj računarskoj mreži”.

On je objasnio da je neposredno nakon saznanja da je internet prezentacija Peščanika oborena uspostavljen je kontakt sa urednikom i sistem administratorom koji, kako je rekao, hostuje navedenu internet prezentaciju.

Taj kontakt je, precizira Živanović, ostvaren 3. juna kada su istovremeno policiji dostavljeni i logovi koji su se odnosili na vreme „napada” na internet prezentaciju Peščanika.

„Analizom tih logova je utvrđeno da napad nije išao sa servera Megatrenda i u najjače vreme napada internet saobraćaj na serveru tog univerziteta iznosio je 0 megabita da bi se kasnije popeo na 10 megabita, što ne može da prouzrokuje obaranje te prezentacije”, izričit je Živanović.

On je objasnio da je u kritično vreme napada bilo i velikog broja legitimnih pristupa toj internet prezentaciji, posebno nakon emisije na TV B92, kada je server već bio ugrožen, a ljudi su rifrešovali pretraživače radi pristupa internet prezentaciji što se, kako kaže, registrovalo kao neka vrsta napada.

„Daljom analizom logova utvrđeno je da se radi o „word press pingbek” napadu i da je server na kome se hostuje internet prezentacija Peščanika u Nemačkoj, kao i da je sam server na kome se hostuje prezentacija izložen napadu, a ne samo internet prezentacija Peščanika”, istakao je Živanović.

Navodi da je uvidom po internet forumima i komentarisanjem o bezbednosti tog servera utvrđeno da se radi o nebezbednom serveru, te je savetovano urednicima Peščanika i administratoru da prezentaciju prebace na zaštićeniji server.

On je dodao i da je analizom logova utvrđeno da je napad izvršen sa 533 servera iz desetine zemalja širom sveta.

Tanjug

objavljeno: 10.06.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Živanović:Prezentacija Peščanika na nebezbednom serveru

Izvor: Blic, 10.Jun.2014

Beograd - Internet prezentacija Peščanika je hostovana na nebezbednom serveru u Nemačkoj na koji je izvršen "word press pingbek" napad za koji je analizom utvrđeno da je došao sa 533 servera iz desetina zemalja širom sveta...Kako je Tanjugu izjavio načelnik Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.