Zakon o krivičnom postupku prilagođen ustavu

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o krivičnom postupku prilagođen ustavu

Vraća se obaveza suda da utvrđuje istinu a ne da „vaga” da li su tužilac ili odbrana bili jači u izvođenju dokaza

Zakonik o krivičnom postupku (ZKP) primenjivaće se od sledeće godine za sva krivična dela, ali izmenjen i dopunjen, rekao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, otvarajući juče javnu raspravu o predloženim izmenama i dopunama ZKP-a i Krivičnog zakonika (KZ).

– Kada sam pročitao ponuđene izmene i dopune, primetio sam veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razliku u odnosu na pređašnji tekst. Zakonodavna tehnika je mnogo bolja i, što je još bitnije prilagođena je krivičnopravnoj tradiciji naše zemlje. Norme su jasnije, preciznije, i u sistemskom skladu sa našim drugim zakonima i Ustavom. Otklonjene su neke očigledne greške i nepotrebne definicije – rekao je Selaković.

Naglasio je da ministarstvo apsolutno podržava javnotužilačke istrage, ali da je ekstremni koncept takve istrage sada ublažen i prilagođen našem krivičnopravnom sistemu, tradiciji, mentalitetu naših ljudi i ekonomskim prilikama.

– Ovaj ZKP primenjivaće srpske sudije, srpski tužioci, i srpski advokati. Po ovom zakoniku sudiće se građanima Srbije – rekao je Nikola Selaković.

Izmenjeni tekst biće i u skladu sa Ustavom Srbije, a prethodni zakonik bio je protivustavan, naglasio je ministar.

– Ustav kaže da građanin ima prava da se njegov slučaj pred sudom raspravi, a ne da se pred sudom raspravlja. Sada su sudu vraćena ovlašćenja da utvrđuje materijalnu istinu, a okrivljenom i braniocu dato je pravo žalbe na rešenje o sprovođenju istrage. Povećana je kontrola optužnice, okrivljenom su data veća prava u postupku, bolji je status branioca… Sve su to rezultati rada radne grupe i demokratizacije krivičnog postupka u Srbiji – naglasio je Selaković.

Reč je zatim data stručnjacima, profesorima koji su radili na izmenama KZ-a i ZKP-a, a zatim i sudijama, advokatima i tužiocima, koji su izneli nove predloge.

Predsednik radne grupe za izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, dr Milan Škulić istakao je da sud uvek mora da teži istini.

– Teret dokazivanja optužbe leži na tužiocu, a sud je dužan da utvrdi činjenice. Dokaze primarno izvode stranke u postupku, ali sada i sud može biti dokazno aktivan, kako bi utvrdio relevantne činjenice u okviru optužbe – objasnio je Škulić.

Tako je u srpski krivični postupak praktično vraćena istina, odnosno obaveza suda da pravilno utvrdi činjenično stanje, a ne da odlučuje na osnovu toga da li su tužilac ili odbrana bili jači u izvođenju dokaza.

A. Petrović

objavljeno: 30.10.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.