„Valjevski klan” ostaje u pritvoru

Izvor: Politika, 07.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Valjevski klan” ostaje u pritvoru

Predmeti petorice osumnjičenih za ubistvo Željka Đedovića u Valjevu, biće predati Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu

Valjevo – Pod jakim policijskim obezbeđenjem prekjuče od 19 časova pa sve do juče pred istražnim sudijom Okružnog suda u Valjevu, trajalo je saslušanje šet uhapšenih i osumnjičenih osoba za ubistvo Željka Đedovića (30) prošlog petka u centru grada. Osumnjičenima Zoranu Jeličiću (41) iz Padinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skele za ubistvo, kao i Valjevcima Milanu Lazareviću (39) za teško ubistvo, odnosno njegovim sugrađanima za zločinačko udruživanje Aleksandru Boškoviću (25), Aleksandru Pavloviću (39), Nebojši Goloskokoviću (29) i Milanu Milinkoviću (24) određen je pritvor do mesec dana.

Aktivni pripadnik policije u Beogradu Milan Milijanović (25) rodom iz Lajkovca, koji je osumnjičen kao pomagač u likvidaciji Đedovića, nije saslušan jer se i dalje nalazi na lečenju u valjevskoj bolnici i obezbeđuju ga jake policijske snage. Dvojica od devet uhapšenih prošle subote puštena su iz pritvora i nisu privođena kod istražnog sudije zbog nedostatka dokaza. Inače, kako smo saznali, predmeti petorice od šest saslušanih osoba zbog tretmana da su delovali kao organizovana kriminalna grupa, preuzeće Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu.

Osumnjičeni Lazarević i Jeličić terete se da su prošlog petka oko 23 časa u Ulici Vlade Danilovića u centru Valjeva, ubili Đedovića, a u ubistvu im je pomogao policajac Milan Milijanović iz Lajkovca. On je Lazareviću, kako je navedeno u saopštenju MUP-a Srbije, dao službenu policijsku uniformu, opasač sa pripadajućom opremom kao i službenu značku. Đedović je ubijen sa šest hitaca. Tokom akcije pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Srbije i Žandarmerije prošle subote svi osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni.

Ubijenom Đedoviću je u dva navrata 2007. i 2008. godine pred Okružnim sudom u Valjevu bilo suđeno za podstrekavanje na ubistvo Milana Lazarevića, ali je Vrhovni sud Srbije, oba puta ukidao osuđujuće presude na 6,5 odnosno 5,5 godina zatvora zbog uočenih procesnih manjkavosti. Iz pritvora u kojem se nalazio od novembra 2006. godine pušten je pre manje od mesec dana a prekjuče je sahranjen na mesnom groblju u selu Stubo kod Valjeva.

Kako smo saznali iz izvora bliskih istrazi, Zoran Jeličić, koji je neposredni izvršilac ubistva Đedovića, dovodi se u vezu sa jednim nerazjašnjenim pokušajem ubistva i nekoliko razbojništava na području Valjeva. Lazarević, označen kao vođa grupe i Jeličić su poznanici iz Kazneno-popravnog zavoda Zabela, gde su svojevremeno bili na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni. Lazareviću poznatijem kao Laza bombaš suđeno je 1993. godine za pokušaj ubistva policajca u Pionirskom parku u Beogradu zbog čega je „zaradio” sedam godina robije. Pre toga sukobio se sa kriminalnom grupom iz Crne Gore u širem centru Valjeva kada je pored pucnjave na njih bacio ručnu bombu i povredio ih. Za bacanje bombe sudilo mu se sve do 2005. godine kada je oslobođen optužbe uz obrazloženje da sud punih 12 godina nije uspeo da pronađe očevica kome se od tog trenutka gubio svaki trag. Tokom ovog suđenja prvi put u istoriji domaćeg pravosuđa u krivičnom postupku primenjene su odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda pošto suđenje nije održano u razumnom roku.

B. Novović

[objavljeno: 08/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.