Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Pukanića

Izvor: Politika, Tanjug, 01.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Pukanića

Željko Milovanović, zvani Gavra, Srebrni Letač ili Crveni Vetar, uhvaćen u iznajmljenom stanu u beogradskoj Ulici Dunavski kej, a u trenutku hapšenja bio naoružan

Najtraženiji begunac regiona i čovek sa Interpolove crvene poternice, Željko Milovanović (42) zvani Gavra, Srebrni Letač ili Crveni Vetar, osumnjičen da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog „Nacionala” Ive Pukanića, uhapšen je sinoć u beogradskom naselju Dorćol, potvrdio je Tanjugu ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Milovanović je, prema nezvaničnim informacijama, priveden oko 22 sata u iznajmljenom stanu u Ulici Dunavski kej, a u trenutku hapšenja bio je naoružan. Hrvatska policija sumnja da je upravo Milovanović 23. oktobra prošle godine dovezao skuter sa eksplozivom u dvorište zgrade „Nacionala”, posle čega su ga snimile i nadzorne kamere kako s motociklističkom kacigom napušta mesto zločina u kome su nekoliko sati kasnije stradali Ivo Pukanić i Niko Franjić.

Milovanović je okoreli kriminalac s državljanstvima Srbije, Hrvatske i BiH koji je spreman i obučen za svakakve situacije. Rođen je u Belom Manastiru, gde je i živeo sve do 1998. godine, kada je napustio Baranju i otišao u Srbiju. Od rane mladosti u sukobu sa zakonom, Milovanović ima pozamašan policijski dosije. Prema napisima medija, u Baranji je tokom rata organizovao grupu kriminalaca s kojom je prelazio ilegalno u Mađarsku, gde su krali skupocene automobile i potom ih dovozili u Beli Manastir, gde su ih registrovali i potom prebacivali u Srbiju. Navodno je čak u jednoj akciji u Mađarskoj prvi put i uhapšen, ali je uspeo da pobegne. Iz tog vremena nosi i nadimak Letač, koji je dobio pošto je kupio motorni zmaj kojim je leteo iznad Baranje.

Ratna vremena povezala su ga i s Jedinicom za specijalne operacije, čiji je pripadnik bio sedam godina. Zbog zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima Županijski sud u Osijeku je protiv njega izdao poternicu.

Milovanović kriminalnu karijeru nastavlja u Srbiji, gde je 2003. godine priveden u Novom Sadu zbog pokušaja razbojništva, a beogradska policija ga je uhapsila iste godine posle pljačke „Delta banke” u Beogradu. Ipak, prilikom sprovođenja na suđenje u Palatu pravde Milovanović je 2004. godine uspeo da pobegne skokom kroz prozor toaleta.

Milovanović je ponovo izmakao policijskoj poteri posle pljačke pošte u Beočinu, kada je, iako teško ranjen u genitalije, uspeo da se domogne Tuzle i potraži pomoć u tamošnjoj bolnici, gde je operisan. Kada mu se zdravstveno stanje poboljšalo, prebačen je u ekstradicioni pritvor u KPZ „Kula” u Istočnom Sarajevu, a čuvarima ovog zatvora uspeo je da pobegne 15. juna 2005. godine, tokom sprovođenja na kontrolni lekarski pregled. Posle tronedeljnog bekstva uhapšen je u Doboju, ali tada nije izručen Srbiji i Crnoj Gori jer je sud BiH utvrdio da je Milovanović zapravo hrvatski državljanin, pa je pušten na slobodu. Mediji su nagađali da je Milovanović u Doboju imao jaku policijsku i političku zaštitu jer je sve donedavno, kada je policija krenula u poteru za njim zbog atentata na Pukanića, dve godine sa porodicom mirno živeo u tom gradu.

MUP Republike Srpske veruje da je Milovanović stajao iza neuspelih atentata na papu Jovana Pavla Drugog i Milorada Dodika. Atentat na papu tokom njegove posete Banjaluci 2003. godine planiran je istom eksplozivnom napravom kojom su ubijeni Pukanić i Franjić i kojom je svojevremeno izvršen atentat na predsednika Makedonije Kiru Gligorova. To je svojevremeno potvrdio i načelnik Kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Gojko Vasić.

Tokom istrage pripremanog atentata na papu došlo se i do otkrića da je Milovanović planirao da ispali zolju na automobil premijera Milorada Dodika 2006. godine.

U RS su prošle godine na identičan način, ručno pravljenom bombom koju zna da sastavi mali broj ljudi, ubijeni u Banjaluci Milan Vukelić, a na Palama Vlatko Mačar. Pre nekoliko godina, u kući u Belom Manastiru gde je Milovanović odrastao policija je otkrila pravi arsenal oružja i više od 200 protivtenkovskih mina dobro sakrivenih u podrumu.

Marko Albunović

[objavljeno: 01/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.