Kuzmanović pred istražnim sudijom

Izvor: B92, Beta, 01.Jun.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuzmanović pred istražnim sudijom

Beograd, Zagreb -- U Specijalnom sudu počelo je saslušanje Milenka Kuzmanovića osumnjičenog da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, izjavila je portparolka tog suda Maja Kovačević.

Kovačevićeva je rekla da Kuzmanovića saslušava istražni sudija. Kuzmanović je uhapšen u subotu u Beogradu. Kuzmanović je već jednom hapšen u Hrvatskoj, zbog sumnje da je iz Srbije u Zagreb doneo eksploziv koji je korišćen za atentat na Pukanića i Niku Franića, kao i da je trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogući bekstvo Robertu i Luki Mataniću posle ubistva.

On je posle 55 dana provedenih u pritvoru u Hrvatskoj pušten zbog nedostatka dokaza.

Van domašaja samo Bojan Gudurić

Saradnja srpske i hrvatske policije dovela je do hapšenja skoro svih osumnjičenih za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića u Zagrebu.

U poslednja dva dana, dvojica osumnjičenih za ubistvo Pukanića uhapšena su u Beogradu. Milenko Kuzmanović je uhapšen u subotu, a sinoć je uhapšen i bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije Željko Milovanović, za koga se sumnja da je jedan od direktnih izvršilaca.

Tako je od svih osumnjičenih za ubistvo Pukanića i Franića, van domašaja policije ostao još jedino Bojan Gudurić koji je kako se sumnja radio na logistici ubistva Pukanića.

Željku Milovanoviću u utorak uveče ističe 48 časovno policijsko zadržavanje.

Za hrvatsku policiju hapšenja tokom vikenda su bila očekivana. Portparol policije Krunoslav Borovec kaže za B92 da je posle saradnje policija u regionu bilo pitanje dana kada će Milovanović biti uhapšen jer je razmena podataka između poilicija regiona bila intenzivna.

"Akcija traganja za njim traje od trenutka kada je identificarn kao počinitelj tog teškog ubistva. Prema svim podacima kojima smo raspolagali i prema aktivnostima koje smo provodili sa drugim policijama u regiji bili je pitanje tranutka kada i gde će biti uhapšen”, kaže Borovec.

"I ono sve što se prije njega zbivalo u Srbiji, a vezano je za obradu oko ubistva Pukanića i Franjića potvrđuje da dve policije jako dobro sarađuju”, poručuje on.

Hrvatska policija sumnjiči Milovanovića da je na skuteru u dvorište lista "Nacional” uneo eksploziv, koji je usmrtio Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Pre toga se sumnja da je iznajmio stan preko puta Pukanićevog i pratio ga mesec dana. Prema nezvaničnim saznanjima u u Beograd je stigao u subotu, a krio se u stanu koji je iznajmljen pre četiri dana.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je za B92 da je Milovanović uhapšen oko 22 sata na Dorćolu, na Dunavskom keju.

Veljović je potvrdio i da je Milovanović pri hapšenju bio naoružan i da su tokom pretresa stana pronađena dva škorpiona, četiri prigušivača, četiri pištolja i veća količina municije, radio stanica i više mobilnih telefona i kartica.

Veljović je rekao i da policija sada istražuje sa kim je Željko Milovanović bio povezan i šta je nameravao da uradi sa arsenalom oružja koji je pronađen pripretersu stana, kaže za .

On objašnjava da je Milovanović imao lažna dokumenta sa kojima se kretao, a da je legalno državljanin Bosne i Hercegovine, Hrvatske ali i Srbije.

Miloš Vasić, novinar nedeljnika "Vreme” ocenjuje da je ovo hapšenje znak dobre saradnje policije u regionu.

"Ovo je veliki korak zato što se polako uspostavlja lanac organizatora. Imamo dakle, kao glavnog preduzimača, da tako kažem, Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, pa imamo kao terenskog preduzimača, organizatora radova i izvršioca radova na licu mesta u Zagrebu Milovanovića i ove druge – braća Matanići, Boban Đurović, Amsterdamov prijatelji, itd”, kaže Vasić.

"E sad, kad sve njih imamo na gomili , kao što ih ovoga trenutka imamo – ne vidim da neko fali – sad se samo postavlja pitanje ko je bio investitor tog poduhvata”, smatra on.

Nakon poslednjih hapšenja, naročito u Srbiji, polako se sklapa mozaik koji daje obrise odgovora ko je organizator ubistva Pukanjića i Franića, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje ko je naručilac, ocenjuje hrvatski novinar Drago Hedl.

Istragu o ubistvu Pukanića i Franića u Srbiji vodi Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala koje ispituje umešanost Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.

Sinoć uhapšeni Željko Milovanović ima hrvatsko i bosansko, a još se ispituje da li je i državljanin Srbije.

Homen: Prvo o krivičnim delima u Srbiji

O daljoj pravnoj proceduri posle hapšenja Željka Milovanovića u emisiji "Kažiprst" RTV B92 govorio je državni sekretar u Ministrstvu pravde Slobodan Homen.

"Što se tiče samog Milovanovića, u ovom trenutku se utvrđuje koja sve državljanstva ima. Ono što je izvesno je da ima dva, a najverovatnije i tri državljanstva. Znači, konkretno je sigurno za Hrvatsku i za Bosnu, videćemo i za srpsko državljanstvo”, rekao je Homen.

Državni sekretar je objasnio da Milovanoviću može uporedo da se sudi za krivična dela počinjena u drugim državama, ali da on prvo mora da odsluži kaznu za ona krivična dela koja je uradio u Srbiji.

"Znači u pitanju su ljudi koji se profesijom bave u vidu organizovanog kriminala. Ono što jeste procedura, da će prvo biti osuđen kod nas za sva ona krivična dela za koja se utvrdi da ima dovoljno dokaza, i ako se nađe da je kriv”, rekao je on.

"Naravno, ono za šta je važna međunarodna pravna pomoć, u ovom trenutku mi bi trebalo od Hrvatske da dobijemo konkretne dokaze, izjave svedoka, očevidaca, da bi mogli da ga procesuiramo za dela koja je počinio u Hrvatskoj”, objasnio je Homen.

Faber: Svejedno gde će biti suđenje

Šef hrvatske policije Vladmir Faber izjavio je danas da je Hrvatskoj svejedno gde će se suditi Željku Milovanoviću, koga je policija u Srbiji uhapsila pod sumnjom da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Milovanović ima državljanstvo Srbije i, prema Faberovim rečima, to je prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj, ali je naveo da su protiv njega prikupljeni čvrsti dokazi da je učestvovao u ubistvu Pukanića, koje se desilo 23. oktobra prošle godine u dvorištu nedeljnika "Nacional”.

"Od kolega iz Srbije dobili smo potvrdu da Milovanović ima srpsko državljanstvo i to je formalno-pravna prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj, no ne bojimo se postupka bez obzira na to gde će se voditi jer je nesumnjivo dokazano da je počinio krivično delo za koje se tereti", izjavio je Faber i naveo da su ti dokazi zakonito prikupljeni.

Faber je rekao da je zadovoljan hapšenjem i saradnjom s kolegama u Srbiji, podsećajući da je u begu još jedino osumnjičeni Bojan Gudurić, čijim bi se hapšenjem, kako je objasnio, "dovršio posao".

On nije želeo da komentariše medijska nagađanja da je Milovanović uhapšen zato što ga je "otkucao" Milenko Kuzmanović, koji je, takođe, zbog umešanosti u atentat na Pukanića, uhapšen u Beogradu u subotu, 30. maja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen Željko Milovanović

Izvor: Danas, 01.Jun.2009

Željko Milovanović, osumnjičen da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, uhapšen je sinoć u Beogradu, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Za Milovanovićem su tragale policije Hrvatske, BiH i Srbije.

Nastavak na Danas...

Tajni svedok optužio Kuzmanovića

Izvor: Blic, 01.Jun.2009

Beograd - Policija je odredila zadržavanje do 48 sati Milenku Kuzmanoviću (25) zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, suvlasnika hrvatskog „Nacionala" i njegovog saradnika Nike Franjića. ..Tajni svedok koji je priveden u Zagrebu, prema pisanju hrvatske štampe, pred istražnim sudijom...

Nastavak na Blic...

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo Pukanića

Izvor: Radio 021, 01.Jun.2009

U Beogradu je u nedelju uhapšen Željko Milovanović, zvani Gavra, osumnjičen da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić. Za Milovanovićem su tragale policije Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Nastavak na Radio 021...

Sinoć uhapšen i Željko Milovanović: PUKANIĆEV UBICA PAO U BEOGRADU!

Izvor: Press, 01.Jun.2009

Milovanović uhapšen u beogradskom naselju Dorćol ispred stana koji je iznajmio pre pet dana. U trenutku hapšenja imao pištolj „glok" sa metkom u cevi, ali nije pružao nikakav otpor policajcima. .Željko Milovanović (43), zvani Gavra, koji se sumnjiči da je ubio vlasnika „Nacionala"...

Nastavak na Press...

Bekstvo omogućila lažna dokumenta na ime Dragan Milanović

Izvor: Danas, 01.Jun.2009

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu počeo je sinoć da saslušava Milenka Kuzmanovića, koji se sumnjiči da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika „Nacional“ Ive Pukanića.

Nastavak na Danas...

Milenko Kuzmanović pred istražnim sudijom

Izvor: Mondo, 02.Jun.2009, 10:40

Milenko Kuzmanović, osumnjičen da je umešan u ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika 'Nacional' Ive Pukanića, je na saslušanju u Specijalnom sudu u Beogradu.

Nastavak na Mondo...

Milovanoviću će se suditi u Srbiji

Izvor: RTS, 02.Jun.2009

Željko Milovanović, koji je sinoć uhapšen u Beogradu, ima srpsko državljanstvo. Iako je osumnjičen da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, Milovanoviću će se suditi prvo u Srbiji. ..Željka Milovanovića, osumnjičenog za ubistvo Iva Pukanića,...

Nastavak na RTS...

Još nije počelo saslušanje Željka Milovanovića Gavre

Izvor: Danas, 02.Jun.2009

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu odredio je juče pritvor Milenku Kuzmanoviću, osumnjičenom za učestvovanje u ubistvu vlasnika hrvatskog nedeljnika Nacional Ive Pukanića, potvrdila je Danasu portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.