U vatrenoj stihiji izgorelo 100 hektara šuma

Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vatrenoj stihiji izgorelo 100 hektara šuma

BOR - Stotinu hektara šume i pašnjaka izgorelo je u dvodnevnom požaru na planini Crni vrh kod Bora. Oko 200 vatrogasaca vodili su od ponedeljka do juče u 14 sati, kada je požar ugašen, bitku sa vatrenom stihijom koja je, potpomognuta vetrom, pretila da se razbukti na veće područje i približi vikend naselju na obalama Borskog jezera.

Prema saopštenju JP „Srbija šume", požar je izbio prošlog četvrtka popodne u šumama u privatnom vlasništvu, da bi se u nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po podne proširio u pravcu državnih šuma GJ „Crni vrh" - Kupinovo.

- Gašenje požara počelo je dok je vatra buktala u privatnim šumama. Zbog teških uslova gašenja, nepristupačnog terena i malog broja angažovanih ljudi, požar se proširio u pravcu državnih šuma na Kupinovu. U ponedeljak ujutru pojačane su vatrogasne ekipe, angažovano je i 108 pripadnika Žandarmerije i dva helikoptera, koji su uspeli da lokalizuju požar u delu ka Meteorološkoj stanici i Žagubici - saopštilo je JP „Srbija šume".

Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP Srbije, izjavio je za „Blic" da su u gašenju požara na Crnom vrhu prvi put angažovani specijalni helikopteri u koje su postavljeni korpe nosivosti jedne tone i iz kojih se voda ispušta u navratima.

- Helikopteri su bili od velike koristi u ovom slučaja, ali oni koji su bili angažovani na terenu nose najveću zaslugu za gašenje požara - izjavio je Marić.

Helikopteri su vodu iz akumulacije Borskog jezera polivali na ugrožena područja, a vatrogascima je od pomoći bila i slaba kiša koja je pala u noći između ponedeljka i utorka. Komandant vatrogasne brigade u Boru Miodrag Marković juče ujutru za „Blic" rekao je da su im najveći problem pravili snažan vetar i magla, kao i da su se ekipe na terenu smenjivale cele prethodne noći.

Marković je rekao i da požarom nije zahvaćeno nijedno domaćinstvo, kao i da još nisu utvrđeni uzorci požara.

Predrag Marić najavio je da će posle gašenja biti sprovedena detaljna istraga o onome što se desilo.

- U svakom slučaju, visoke temperature doprinele su širenju požara - rekao je Marić.

Prema podacima JP „Srbijašume", koje gazduje područjem Crnog vrha, u vatrenoj stihiji zapaljeno je 45 hektara mladih kultura javora, jasena i smrče, devet hektara visoke bukve i 28 hektara livada i pašnjaka sve u državnom vlasništvu, dok je na privatnim imanjima požarom zahvaćena bukova šuma.

Saša Dragin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji je juče obišao ugroženo područje planine Crni vrh, pozvao je građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru i naveo da je na putu ka Boru bio svedok paljenja strnjike na njivama u okolini Lozovičke česme, iza Požarevca.

I ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić apelovao je na građane da se uzdrže od paljenja vatre, ukazujući da su tokom letnjih meseci potrebne dodatne mere opreza i zaštite. Prošlog leta u 850 požara izgorelo je više od tri hiljade hektara pod šumama i drugim rastinjem.

Dačić se sastao s Rusima

Ministar policije Ivica Dačić juče je sa predstavnicima Ambasade Rusije razgovarao o međusobnoj pomoći u slučaju vanrednih situacija, mogućnostima materijalno-tehničke pomoći i unapređenju saradnje u vanrednim situacijama. Dačić će, prema najavama iz MUP-a, Ministarstvu za vanredne situacije Ruske federacije predložiti mere u cilju zaštite od požara u letnjem periodu.

Ugašen požar u Velikom Gradištu

MUP Srbije saopštio je juče i da je u isto vreme požar izbio i na području Velikog Gradišta, gde je vatra zahvatila više od 50 hektara četinarske šume i niskog rastinja. Požar u Velikom Gradištu ugašen je prošle noći u 2.30 sati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.