Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj uhapšen, pa pušten Hašim Tači

Budimpešta -- Mađarska policija uhapsila je u ponedeljak popodne predsednika Demokratske partije Kosova i jednog od vođa Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija. Tači je uhapšen po nalogu jugoslovenskih vlasti iz 1997. godine vezano za događaje na Kosovu iz te godine kada su ubijena tri policajca u Glogovcu. Tači je ubrzo nakon hapšenja pušten na slobodu.

"Nije u pitanju intervencija sa najvišeg nivoa, u pitanju je kooperacija na najvišem nivou", izjavio je šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNMIK-a Mihael Štajner za B92 i TV info 24 odgovarajući na pitanje da li je tačna informacija da je lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači oslobođen posle intervencije sa najvišeg nivoa UNMIK-a, prenosi dopisnik Radija B92 Zoran Ćulafić, novinar UNMIK radija.

Direktor Odeljenja za informisanje pri UNMIK-u, Sajmon Hejzlok potvrdio je da je Štajner u ponedeljak popodne bio u telefonskom kontaktu sa ministrom inostranih poslova Mađarske i da je posle te intervencije Tači oslobođen i da mu je omogućeno da nastavi put za Pariz.

Hapšenje Hašima Tačija u Budimpešti dovedeno je u srpskim krugovima na Kosovu u vezu sa eventualnim ratnim zločinima. Hejzlok je u tom kontekstu posebno naglasio da UNMIK i dalje ostaje pri više puta jasno izrečenom stavu da pre bilo kakve priče o hapšenju osoba za eventualno počinjene ratne zločine mora postojati podignuta optužznica od strane Haškog tribunala ili drugih relevantnih sudova.

On je dodao da nema precizne informacije o slučaju hapšenja Hašima Tačija "nema političkih implikacija". "Ako neko bude optužen od strane Haškog tribunala ili bilo kojeg relevantnog suda, bez obzira ko da je u pitanju, O tome nema nikakve rasprave. I sve druge spekulacije su irelevantne. Ali, pre svega toga, pre nego što počnete da pričate o imenima, mora postojati optužnica Haškog tribunala ili nekog drugog relevantnog suda", rekao je Hejzlok.

Sekretar Tačijeve Demokratske partije Kosova Jakup Krasnići izjavio je, kako prenosi Radio Televizija Kosova, da hapšenje Hašima Tačija u Budimpešti "može opasno da ugrozi mir i bezbednost u regionu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.