Sreten Jocić: Ovo je „Kafkin proces” od samog početka

Izvor: Politika, 11.Mar.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreten Jocić: Ovo je „Kafkin proces” od samog početka

Joca Amsterdam tražio juče od suda da ga oslobodi optužbe za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića „jer u tome nije učestvovao“

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, zatražio je juče od sudskog veća Specijalnog suda da ga oslobodi optužbe za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, tvrdeći da ma kako to izgledalo, on to nije učinio.

„Ovo je Kafka od samog početka. Tražim da me oslobodite i zaista ne znam šta više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da vam kažem. Ja jednostavno nisam ovo uradio, bez obzira na sumnje, indicije ili dokaze, nisam učestvovao u ubistvu Pukanića. Pojedinac nema šansu protiv sistema. Gde god da sam krenuo, tu je sistem”,rekao je u završnoj reči prvooptuženi za dvostruko ubistvo, počinjeno 23. oktobra 2008. godine u Zagrebu.

Jocić je naveo da je tokom više godina od kada je u pritvoru prikupljao informacije i da je saznao sve što zna i Brisel i sve evropske obaveštajne službe.

„Mogao bih da napišem optužnicu. Ne bih priznao da sam kriv ni da su mi obećali samo četiri dana zatvora”, tvrdi Jocić.

U konfuznom iskazu, onje rekao da su se mnoge stvari saznale tek posle sukoba Dragana Đilasa, predsednika DS-ai Željka Mitrovića, vlasnika TV Pink, ne precizirajući kakvu vezu ima taj događaj sa optužnicom protiv njega. Jocić je dodao da bi mogao i on da se ponaša kao Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, koji je kazaoda je čovek koji je ubio Zorana Đinđića u Londonu, ali nije rekao ime.

Jocić je u završnoj reči ispričao i događaj iz Okružnog zatvora, kada je jednog dana krenuo u šetnju. On je kazao da je prolazio pored ćelije Sretka Kalinića kojije tom prilikom pokušao da ga udari u glavu. Jocić je tada udario njega flašom vode. On je dodao da je besmisleno sumnjati da je on organizovao bekstvo Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvorske jedinice Specijalnog suda. Podsećamo, Kalinić, jedan od glavnih ubica „zemunskog klana” i Milovanović, drugooptuženi za ubistvo Pukanića i Franića pokušali su da pobegnu iz zatvora, ali je sve ostalo na pokušaju.

„Hteo sam da ćutim, ali sam u sudu saznao da ne postoji odbrana ćutanjem već se kaže da optuženi ne iznosi odbranu. Percepcija javnosti bi bila da je zaćutao premazani evropski zlikovac”, kazao je Jocić, čije je izlaganje još trajalo u trenutku zaključenja ovog izdanja „Politike”.

Pre njega, optuženi Milovanović detaljno je iznosio završnu reč, tvrdeći da nije ubio ni Pukanića, ni bilo koga drugog. On je rekao da je prilikom bežanja od policije pao, udario glavu i onesvestio se, a kasnije je saznao da mu je to spaslo život, jer je policija nameravala da ga ubije.

„Najviše su me ispitivali za ubistvo Slavka Ćuruvije. Pristao sam da idem na poligraf ali sam tražio da me pitaju i za sva druga ubistva koja mi pripisuju. Za Pukanića me tada niko nije pitao. Jedan inspektor je rekao da ću to pričati na sudu”, dodaoje Milovanović.

Prema njegovim rečima, motocikl u koji je podmetnut eksploziv na parkingu ispred „Nacionala” bio je bez identiteta i mogla ga je nabaviti samo država. On je uporedio taj motocikl sa kamionom korišćenim za pokušaj atentata na Vuka Draškovića, lidera SPO, kada su poginula četvorica članova te stranke. Milovanović je tvrdio da nema dokaza da je on osoba sa kacigom koju su snimile kamere na parkingu pre eksplozije u kojoj su stradali novinar Pukanić i njegov kolega. Jedini dokaz je tužiočeva reč i prepisana hrvatska optužnica, zaključio je optuženi.

D. Čarnić

objavljeno: 12.03.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.