Izvor: B92, 29.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži izručenje Subotića

Beograd -- Ministar pravde Dušan Petrović potpisaće sutra zahtev za ekstradiciju Stanka Subotića Caneta iz Ruske Federacije.

U saopštenju se navodi da je u toku redovna procedura koja se preduzima u ovakvim slučajevima, a koja podrazumeva prevođenje na ruski jezik veoma obimne dokumentacije koja se prilaže uz zahtev za ekstradiciju. Subotić je prebačen uz pratnju u istražni pritvor nakon što je uhapšen na moskovskom aerodromu "Šeremetjevo 2", potvrđeno je Beti u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskoj policiji.

Subotić je juče uhapšen na teritoriji Ruske Federacije, po međunarodnoj poternici, i određen mu je ekstradicioni pritvor i pokrenut ekstradicioni postupak radi izručenja pravosudnim organima Srbije.

On je uhapšen po Interpolovoj poternici Srbije, prema kojoj je osumnjičen da je bio vođa kriminalne grupe optužene za krijumčarenje cigareta na tržištu Srbije, kojoj bi suđenje trebalo da počne 19. maja pred Posebnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu.

Po međunarodnim propisima, potrebno je da država koja tereti Subotića u zakonskom roku od 40 dana dostavi dokumentaciju sa dokaznim materijalom i zahtevom za izručenje.

Ukoliko se to ne dogodi, on može da bude oslobođen.

Centralni nacionalni biro Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije potvrdio je danas Tanjugu da je na međunarodnom aerodromu u Moskvi "Šeremetjevo 2" uhapšen Stanko Subotić Cane.

Moguće odlaganje suđenja Subotiću

Suđenje Stanku Subotiću i njegovoj grupi za šverc cigareta, zakazano za 19. maj, moglo bi da bude odloženo do njegovog izručenja Srbiji, kažu u Specijalnom sudu.

Odluku o o tome, međutim, doneće sudsko veće, kaže za B92 portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević.

"Optužnica je stala na pravnu snagu, početak suđenja zakazan je za 19. maj. Obzirom da je on sad lišen slobode, biće ekstradiran najverovatnije, teoretski postoji mogućnost da suđenje počne 19. maja - jer on formalno još uvek nije dostupan organima neše države - da počne, pa da se kasnije prekine tamo gde se stalo da bi se uzela njegova odbrana ili da se, eventualno, odloži suđenje. Ne mogu vam reći, to će veće odlučiti", rekla je Kovačevićeva.

U optužnici, kao i u policijskoj akciji Mreža, Stanko Subotić je označen kao glavni organizator kriminalne grupe, koja se tokom 90-ih godina bavila švercom cigareta.

.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.