Izvor: Politika, 29.Jul.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smene u niškoj policiji posle samoubistva inspektorke

Istragu u slučaju Anice Mitić, koja je u oproštajnom pismu navela da su je maltretirali šefovi, odvojeno vode policija i tužilaštvo

NOdlukom rukovodstva MUP-a i Direktorata policije Srbije smenjeno je više službenika iz rukovodstva Policijske uprave Niš, saznaje nezvanično „Politika”. Prema informacijama do kojih smo došli, sa funkcija je smenjen veći broj rukovodilaca iz samog vrha PU Niš. Na funkciji načelnika, rečeno nam je, ostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvi čovek ove uprave Srđan Grekulović, koji je i pomoćnik direktora srpske policije. Odmah posle sezone godišnjih odmora, kako saznajemo, biće imenovani novi načelnici i rukovodioci u ovoj policijskoj upravi, a smenjeni, od kojih većina nije iz Niša, biće postavljeni na druge dužnosti.

Ova odluka o razrešenjima, nema nikakvih sumnji, epilog je događaja posle tragične smrti inspektorke u Odseku za suzbijanje narkomanije niške policije, Anice Mitić (31), koja je nedavno izvršila samoubistvo. Ona je ostavila oproštajno pismo čija je sadržina uzburkala javnost, ali i nišku policiju, gde je aktuelni načelnik PU Niš Srđan Grekulović naložio istragu. Istovremeno ona je pokrenuta i u Višem tužilaštvu u Nišu.

–Očekujem da će opsežna i nezavisna istraga koja je, to naglašavam tek započeta, biti brza i efikasna. Ali, dok ne bude završena i kod nas u policiji i u tužilaštvu nećemo se izjašnjavati o detaljima kako ne bismo remetili tok istrage – rekao je juče za „Politiku” načelnik PU Niš i pomoćnik direktora policije Srđan Grekulović.

Posle samoubistva Anice Mitić, sa prvim ljudima niške policijerazgovarala je i delegacija Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS). Osim o samoubistvu inspektorke, kažu sindikalci, bilo je reči i o stanju u Policijskoj upravi Niš i radu pojedinih rukovodilaca u njoj. Kako je naglašeno za samo mesec dana dvoje službenika PU Niš izvršilo je samoubistvo. Najpre se ubio policajac M.M. iz Policijske stanice u Svrljigu, a nedugo potom i mlada inspektorka.

Predstavnici NPSS-a navode da i sadržina oproštajnog pisma Anice Mitić, koje najbliža rodbina nije želela da preda policiji, već je dala tužiocu, ukazuje na zbivanja u niškoj policiji. Mlada inspektorka pored ostalog napisala je da se na ovaj korak odlučila kako bi skrenula pažnju na loše stanje u niškoj policiji. Naglasila je da su je na poslu nadređeni rukovodioci, među kojima su se isticala dva načelnika, svakodnevno vređali i maltretirali i da je bila pod neprestanom psihičkom torturom. Za njih i još neke napisala je da im nije mesto u policijskoj službi.

Kolege i koleginice iz PU Niš otvoreno pričaju da je Anica Mitić poslednjih nekoliko godina bila jedan od najboljih i najuspešnijih službenika. Ističu da je bila izuzetan profesionalac, hrabra i neustrašiva u akcijama, kao i da je nebrojeno mnogo puta prilikom hapšenja narko-dilera ili narkomana pokazivala odanost poslu i svom policijskom pozivu, pa čak i da je znala da odbrani kolege od fizičkih napada kriminalaca, za šta je nagrađivana.

Porodica Mitić najavila je da će nezavisno od nalaza nepristrasne istrage, koja treba da ispita sve okolnosti oko samoubistva Anice, tražiti izvinjenje od odgovornih u PU Niš koji su njenu smrt u prvom navratu pokušali da predstave kao smrt labilne osobe koja je imala zdravstvenih problema. Naprotiv, i članovi porodice i kolege na poslu tvrde da Anica nikada nije bila bolesna, niti pod bilo kakvom terapijom, a da je napredovala u službi zahvaljujući svom radu i poštenju.

U Nišu se posebno ističe da se pored svega ova mlada inspektorka tokom kratke karijere u policiji uspešno ogledala i na humanitarnom planu i da je bila član udruženja za pomoć mladim i obolelim osobama, posebno narkomanima.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smene u policiji posle samoubistva inspektorke

Izvor: Mondo, 29.Jul.2015

Odlukom rukovodstva MUP-a i Direktorata policije Srbije smenjeno je više službenika iz rukovodstva Policijske uprave Niš. To je epilog događaja posle samoubistva inspektorke u Odseku za suzbijanje narkomanije Anice Mitić (31)...Foto: Mondo/ Stefan Stojanović..Na funkciji načelnika ostaje prvi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.