Skupštinskim „audijem“ na ispite i pijacu

Izvor: Politika, 20.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinskim „audijem“ na ispite i pijacu

Suspendovan vozač koji je bez naloga vozio sekretaricu Slavice Đikić-Dejanović na fakultet u Zaječaru, pri čemu je pregazio poginulog

Vozač Goran Jović iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji je osumnjičen da je bahatom vožnjom ugrozio mesto policijskog uviđaja vozeći službeni automobil 18. januara ove godine, suspendovan je i protiv njega se vodi disciplinski postupak. Sa Jovićem je tada u automobilu bila i službenica iz kabineta Slavice Đukić-Dejanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednice Skupštine Srbije.Ona je toga dana, kako nezvanično saznajemo, privatnim povodom bila na Fakultetu za menadžment u Zaječaru.

Slavica Đukić-Dejanović, potvrdila je juče za B 92 da je Jović službenim automobilom vozio sekretaricu predsednice skupštine.

– U vozilu je bila i moja saradnica Branislava Parezanović. Nisam dala nalog za taj put, niti sam znala da se taj put uopšte odvijao. Mišljenja sam da će nadležni državni organi utvrditi sve okolnosti u vezi sa vožnjom i ponašanjem vozača, koji je već suspendovan. Nemam nikakvih informacija da je vozilo korišćeno po bilo kakvoj partijskoj dužnosti, niti su, po mom saznanju, osobe iz vozila članovi Socijalističke partije Srbije – rekla je predsednica skupštine.

Podsetimo, Jović je službenim automobilom „audi”, beogradske registracije, ugrozio mesto uviđaja saobraćajne nesreće kod Gamzigradske banje prelazeći preko obeleženih tragova i policijskih prepreka. Vozilo se kretalo iz Zaječara ka Beogradu.

Jasminka Stefanović, sudija iz Bora, rekla je juče za „Politiku” da se, kada ga je policije zaustavila, Jović najpre pozvao na svoj imunitet, a onda na imunitet ženske osobe koja se nalazila na mestu suvozača. Ta ženska osoba se nije pozivala na imunitet, već je na zahtev policije pokazala lična dokumenta i legitimaciju Skupštine Srbije, koja je, prema rečima sudije Stefanović, bila bez funkcije.

Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije rekao je juče za naš list da vozač Jović nije imao nikakav nalog niti ovlašćenje za službeni put.

– Znam da za taj dan u tom pravcu nije bio predviđen nikakav službeni put, tako da je Jović na toj relaciji vozio službeni automobil bez naloga i ovlašćenja. Direktor Uprave za zajedničke poslove je suspendovao Jovića i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak – izjavio je Odalović.

Iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, kojoj smo putem faksa poslali pitanja u vezi sa tim koga je Jović vozio u službenom automobilu, kojim povodom i po čijem ovlašćenju, nije nam stigao nikakav odgovor.

Inače, vlada je Uredbu o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila usvojila u decembru 2008. godine, posle niza „prozivki” na račun državnih funkcionera koji su službena vozila koristili u privatne svrhe. Naime, inicijativa da se odrede jasni kriterijumi – ko, pod kojim uslovima i na koji način može da koristi državne četvorotočkaše – potekla je od Saše Jankovića, zaštitnika građana. Posle njegovog formalnog dopisa vladi da se reguliše pravna praznina, Mirko Cvetković premijer Srbije, naložio je sekretarijatu da pod hitno sačini ove kriterijume.

Po uredbi pravo na stalnu upotrebu službenih vozila sa vozačem imaju predsednik republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik vlade, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda Srbije, potpredsednici Narodne skupštine, potpredsednici vlade, ministri, sekretar Narodne skupštine, generalni sekretar predsednika republike, generalni sekretar vlade. Njima su na raspolaganju automobili marke „audi A6” i „audi A8”

Takođe, pravo da se prilikom obavljanja poslovavoze o državnom trošku imaju i osobe kojeje izabrao, imenovao ili postavio nadležni organ, ali samo na osnovu pismenog zahteva ovlašćene osobekojarukovodi državnim organom u kojem ta osobaradi.

Prema uredbi, vozač je obavezan da po završetkuprevoza vozilo vrati na mesto određeno za parkiranje i preda ključeve ovlašćenoj osobi uprave. On, međutim, nije dužan da to uradi ukoliko potreba posla zahteva drugačije i ukoliko dobije prethodnu saglasnost.

Danijela Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Službeno vozilo na vidikovačkoj pijaci

Milan Dimitrijević, poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS), pre nekoliko meseci u Skupštini Srbije pitao je Slavicu Đukić-Dejanović, predsednicu skupštine, „po kom osnovu njena sekretarica koristi službeni automobil, budući da on dolazi na posao svojim vozilom, a video je skupštinski službeni automobil na Vidikovcu i njenu sekretaricu koju vozač vozi na posao?”. Prema rečima Dimitrijevića, isto takvo vozilo sa registracijom BG 02-03 viđa često na vidikovačkoj pijaci. Poslanik DSS-a kaže da nikada taj odgovor nije dobio, osim što mu je poslata vladina Uredba o uslovima i načinu korišćenja službenih vozila.

-----------------------------------------------------------

Pominjana u aferi

Branislava Parezanović bila je sekretarica predsednika Skupštine Predraga Markovića i njeno ime se 2006. godine pominjalo u aferi u vezi sa krađom poslaničkih mandata. Parezanovićeva je tada, kako je objavljeno u medijima, priznala da je ona predala ostavke Sovranija Čonjagića i Vesne Lalić, bivših poslanika G 17 plus. Čonjagić i Lalićeva su tvrdili da su im poslanički mandati ukradeni aktiviranjem falsifikovanih ostavki.

[objavljeno: 21/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.