Saradnici upali u zamku šefova  podzemlja

Izvor: Blic, 27.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnici upali u zamku šefova podzemlja

Tela Gorana Marića i Ilije Novovića, pronađena u petak ujutru u spaljenom džipu nedaleko od Dobanovaca, danas će biti snimljena na rendgenu kako bi se utvrdilo da li su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, saznaje „Blic” od izvora bliskog istrazi.

Ukoliko veštaci u telu pronađu metke, odmah će biti urađeno i balističko veštačenje, a zatim će u Institutu za sudsku medicinu biti urađena obdukciju. Iako za sada nema zvanične potvrde da su pronađena tela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Marića i Novovića, jer još nije urađena DNK analiza, prema saznanjima „Blica”, policija radi kao da je reč o njima. Njihov nestanak je prijavljen prošle srede, a obojica su poslednji put viđena u nedelju nakon čega im se gubi svaki trag. Marić je, prema izjavama svedoka, u nedelju bio u restoranu „Šeher” u Beogradu, odakle je otišao u nepoznatom pravcu, i to najverovatnije Novovićevim džipom u kojem su i pronađena njihova ugljenisana tela.

Policija pretpostavlja da je Marića i Novovića iste večeri u zamku namamila ista osoba ili više njih. Međutim, tačno vreme likvidacije biće poznato tek posle obdukcije tela.

Ispituju motive

Motivi zločina su i dalje nejasni budući da su se Marić i Novović družili iako pripadaju suparničkim grupama. Policija Marića označava kao čoveka koji je radio s Andrijom Draškovićem, ali je u poslednje vreme bio i u čestom kontaktu s Sretenom Jocićem. S druge strane, Novović je bio bliski saradnik Luke Bojovića. Prema nezvaničnim informacijama, policija za sada ispituje nekoliko scenarija ovog zločina.

- Vrlo je moguće da je likvidaciji izvršena kako bi se uklonili bliski saradnici šefova podzemlja jer su mnogo znali - navodi za „Blic” izvor iz policije.

Istražni organi i dalje proveravaju mogućnost da su Marić i Novović pre ubistva mučeni. Poznavaoci prilika u beogradskom podzemlju ne isključuju ni mogućnost da je Marić ubijen jer se posumnjalo u njegovu lojalnost, pošto se družio i sa članovima suparničkih klanova, a neki čak tvrde da je Marić planirao da pređe u klan Luke Bojovića, u kojem je bio i Ilija Novović.

Ugljenisani leševi pronađeni su u zapaljenom džipu na njivi u Dobanovcima. Buktinju na njivi, dva kilometra od autoputa Beograd-Zagreb pola sata posle ponoći primetili su meštani i pozvali policiju. Uviđajna ekipa pronašla je zapaljeni „rendž rover” sakriven u visokom šiblju. Tela žrtava nađena su u vozilu. Jedan leš je bio na mestu suvozača, a drugi u gepeku. Policija još nije saopštila čije telo se nalazilo u gepeku.

Marić postao poznat javnosti posle ubistva Jovana Manovića, splitskog košarkaša, koji je sa nekoliko hitaca u maju 2007. usmrćen u kafiću „Zodijak” na Dedinju. Policija je tada pretpostavljala da je Manović ubijen greškom i da je meta plaćenog ubice bio Marić, koji je u momentu ubistva sedeo za susednim stolom.

Profesor kriminologije Dobrivoje Radovanović kaže za „Blic” da najnovijim ubistvima, organizovane kriminalne organizacije pokazuje da su snažne i da se vraća slika iz devedesetih godina. Povodom poslednjeg ubistva u Dobanovcima, profesor Radovanović navodi da je reč o klasičnom mafijaškom obračunu.

- Postoji nekoliko mogućnosti. Jedna je da su to obračuni između kriminalnih klanova, na primer zbog droge, ili da se radi o vraćanju dugova iz ranijih perioda. Ali možda se radi i o ličnim stvarima. Povreda ugleda smatra se dovoljnim razlogom za likvidaciju - kaže Radovanović.

On navodi da se učestalim obračunima pokazuje da država nema kontrolu nad bezbednošću.

- Osnovni razlog tog neuspeha jesu nekvalitetni dokazi, koji su ranije skupljeni, kao i dugi sudskih postupci. Neke aktere policija je hapsila više puta, kao i u ovom slučaju u Dobanovcima, ali nisu uspeli ništa da im dokažu - navodi profesor Radovanović.

Nerešeni zločini

Tako većina zločina iza kojih stoje kriminalne grupe još nije razrešena. Sredinom januara ove godine u kontejneru na Smederevskom putu pronađeno je ugljenisano telo Darka Delića (21) iz Beograda, pripadnika narko-grupe sa Karaburme. Obdukcija je utvrdila da je ubica ispalio metak u Delićevu glavu iz neposredne blizine. Ubica je stavio Delićevo telo u gepek automobila, koji je dovezao na Smederevski put. Leš je ubacio u kontejner, polio ga benzinom i zapalio. Pretpostavlja se da je Delić ubijen zbog neraščišćenih poslova vezanih za drogu. Inače, kriminalna grupa sa Karaburme spada u jednu od najjačih narko-grupa, i u sukobu je sa nekoliko beogradskih kriminalnih klanova koji trguju narkoticima. Delić je bio tri puta hapšen zbog posedovanja i prodaje droge.

Na sličan način ubijen je i Zoran Vukojević Vuk (31), zaštićeni svedok na suđenju optuženima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i postupku protiv zemunskog klana.

Spaljeno telo Vukojevića nađeno je 3. juna 2006. na autoputu kod fabrike „Zmaj”. Nekoliko sati posle njegovog nestanka, u Višegradskoj ulici je nađen mrtav Zoran Pović Pova (42), pripadnik zemunskog klana. Sumnja se da su Vukojevića oteli odbegli pripadnici zemunskog klana, da su ga svirepo mučili i ubili.

KRIMINALNI OBRAČUNI U POSLEDNJIH GODINU DANA

15. april 2008 - Marko Pavličević (31), zvani Markić, ubijen je u sačekuši ispred Tržnog centra u Paunovoj ulici na Banjici. Dvojica nepoznatih muškaraca pucala su iz „škorpiona” s prigušivačem dok je sedeo u automobilu. Zločin je i dalje nerešen.

23. maj 2008 - Andrija Stanić (34) iz Beograda ubijen je ispred splava „Blejvoč” u Novom Beogradu, a njegov telohranitelj Nikola Kisić (25) i slučajni prolaznik T. H. (23) lakše su ranjeni kada je na njih pucao nepoznati maskirani muškarac dok su Stanić i njegov telohranitelj prilazili „mercedesu” na parkingu. Počinioci nisu otkriveni.

26. jun 2008 - Dejan Kikinđanin (33) iz Beograda ubijen je u sačekuši ispred zgrade u Plitvičkoj ulici 33 u beogradskom naselju Banjica. Nepoznati napadači u njega su ispalili desetak hitaca. Policija još traga za počiniocima.

27. jun 2008 - Aleksandar Milošević (30), zvani Aca Kostur, vlasnik lanca kladionica „Kalčo”, preminuo je u Urgentnom centru dva dana nakon što je ranjen ispred svoje kuće u Udbinskoj ulici hicem iz snajperske puške. Metak koji je Miloševića pogodio u grudi završio je u ramenu njegovog vozača Igora K. (19). Nije uhapšen ubica.

19. avgust 2008 - Uglješa Aranitović (42), poznat kao Ugo, vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa u Šapcu i kum Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, ubijen je u Lominoj ulici kada je nepoznati napadač u njega ispalio ceo okvir iz „heklera”. Ubica još nije otkriven.

21. avgust 2008 - Novinari pronašli odsečenu glavu Smaila Tarića (27) iz Malog Zvornika, umotanu u crnu najlon kesu na Bulevaru kralja Aleksandra. Dva dana kasnije njegovo telo pronađeno je u Karađ­orđevom parku. Zbog sumnje da su ubili Tarića, beogradska policija uhapsila je Velibora Bakića (24) i Miloša Rašića (24).

13. januar 2009 - Pronađeno je ugljenisano telo Darko Delić (21) iz Beograda, pripadnika narko-grupe sa Karaburme, u kontejneru na Smed­erevskom putu. Obdukcija je utvrdila da je ubica ispalio metak u Delićevu glavu iz neposredne blizine. Policija još traga za ubicom.

3. april 2009 - Željko Đedović (30) iz Sedlara kod Valjeva ubijen je sa četiri hica u glavu i grudi. Policija uhapsila Milana Lazarevića (38), Milana Milinkovića (33), Nebojšu Goloskokovića (28) i Aleksandra Pavlovića (38) iz Valjeva, kao i Zorana Jeličića (40) iz Beograda. Lazarević s tereti kao šef kriminalne grupe koja se najviše bavila iznudama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.