SRBIN I HRVAT POGINULI NA MON BLANU

Izvor: Kurir, 17.Mar.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIN I HRVAT POGINULI NA MON BLANU

ŠAMONI - Srbin i Hrvat umrli na „krovu Evrope“! Alpinisti Igor Skender (25) iz Beograda i Toni Roso (21) iz Makarske u Hrvatskoj, poginuli su na liticama masiva Monblan u Francuskim Alpima. Tela mladih sportista spasioci su pronašli u sredu, na visini od oko 3.100 metara

ŠAMONI - Srbin i Hrvat umrli na „krovu Evrope“!

Alpinisti Igor Skender (25) iz Beograda i Toni Roso (21) iz Makarske u Hrvatskoj, poginuli su na liticama masiva Monblan u Francuskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Alpima. Tela mladih sportista spasioci su pronašli u sredu, na visini od oko 3.100 metara. Uzroci tragedije se utvrđuju.

- Pripadnik gorske službe spasavanja dvogledom je uočio nešto sumnjivo u snegu u podnožju vrha Droa, koji se nalazi na visini od 4.000 metara. Helikopter je pokušao da se spusti, ali zbog lošeg vremena morao je da odustane. Spasioci su kasno posle podne uspeli da dopešače do mesta nesreće i u snegu otkrili dva beživotna tela - prenose francuski mediji.

Prema navodima policije, još nije poznato kako su alpinisti poginuli, jer su na najvišoj planini u Evropi bili sami. Nameravali su da se popnu smerom poznatim kao Žina.

- Zasad nije poznato da li su Skender i Roso pali sa stene ili su poginuli pri pokušaju spuštanja. Ono što znamo, jeste da ih je očevidac dan ranije uočio žive na polovini staze - rečeno je u policiji.

Kako saznajemo, s nastradalim mladićima u Francusku je otišao još jedan državljanin Srbije. Međutim, on je imao problema s opremom, zbog čega je odustao od penjanja.

Često se penjali zajedno

Toni Roso bio je jedan od najperspektivnijih hrvatskih alpinista, član makarskog alpinističkog kluba „Ikstrim“ i pripadnik HGSS. Njegov kolega Skender bio je jedan od najboljih srpskih alpinista mlađe generacije. Često su se peli zajedno i osvajali vrhove.

Biografija Igora Skendera

Igor Skender rođen je 28. juna 1986. Bio je apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Kao gimnazijalac bavio se uglavnom visokogorstvom. Obišao je Julijske Alpe, većinu planina u Crnoj Gori, Rilu u Bugarskoj, Olimp u Grčkoj, Dolomite. Sa 18 godina završio je alpinistički tečaj letnje tehnike u alpinističkom odseku „Dr Rastko Stojanović“ u Beogradu i otad se bavi alpinizmom. Ispit za zvanje alpiniste položio je 2010. u Zagrebu, pri Komisiji za alpinizam Hrvatskog planinarskog saveza.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Mon Blanu pronađeno telo srpskog alpiniste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2011

PARIZ -..Na Mon Blanu pronađena su tela 21-godišnjaka iz Makarske, Hrvatska, i 25-godišnjaka iz Beograda, Srbija...Francuska policija saopštila je da su tela alpinista pronađena juče - prenosi "Figaro"...Tela su uočena na visini od 3.100 metara, a spasioci nisu uspeli doći do njih helikopterom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srpski i hrvatski alpinista poginuli na Mon Blanu

Izvor: Radio 021, 17.Mar.2011

Spasioci su u sredu na visini od 3.100 metara na francuskim Alpima pronašli mrtva tela dvojice alpinista. Prema izjavama policije iz Šamonija, reč je o Hrvatu (21) i Srbinu (25), piše "Figaro".

Nastavak na Radio 021...

Poginuo naš alpinista

Izvor: 24sata, 18.Mar.2011, 01:54

Spasioci su u sredu na visini od 3.100 metara na francuskim Alpima pronašli mrtva tela dvojice alpinista.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.