Prijava protiv Krstičevića zbog masakra srpskih civila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv Krstičevića zbog masakra srpskih civila

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, povodom kaznene prijave za ratni zločin u BiH podnete protiv njega u Srbiji, poručio je danas da je njegov ratni put potpuno čist i tvrdi da njegova 4. gardijska brigada nije bila u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995.

"Očito, mnogima sam trn u oku, verovatno što jačam pobedničku Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a što se tiče puta 4. gardijske brigade, on je put ponosa, časti, junaštva. Crvene beretke su u Domovinskom ratu napravile sve što su trebale napraviti, ja sam iznimno sretan kako sam zapovedao 4. gardijskom brigadom," rekao je Krstičević novinarima u Splitu, prenosi Hina.

Beogradski advokat Dušan Bratić podneo je krivičnu prijavu protiv Krstičevića i saučesnika kojom ih sumnjiči da su 1995. godine ubili 81 civila srpske nacionalnosti.

Navodi da je Krstičević bio zapovednik 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica u mestu Bravnice kod Jajca, u BiH, 12. i 13. septembra. Srpski civili su ubijani pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem raketa iz raketnog bacača na izbegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf - Jajce, piše današnja Politika.

Podseća se da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije "Maestral', koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ukupno ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle "Oluje", jedinice HVO, Armije BiH i Hrvatske vojske izvršili su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je u koloni autobus sa oko 80 ljudi, uglavnom starih osoba, žena i dece, bio u neposrednoj blizini mosta. Prema izjavama preživelih i ranjenih, u autobusu "Servistransa" nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem.

U napadu je stradao 81 civil, među kojima osmoro dece, navodi list.

Krstičević: Mnogi danas "žele uprljati" 4. gardijsku brigadu

Na novinarsko pitanje da je li bio na tom području kod Jajca koje se navodi u prijavi, Krstičević je rekao da se zna gde je bila 4. gardijska brigada.

"Što se tiče 4. gardijske brigade, zna se gde je ona bila i oslobađala je Hrvatsku, a iza toga delovala u svim operacijama Hrvatske vojske. Baš u tom mestu i u tom vremenu (Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995.) 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekome odgovara s vremena na vrijeme, ne znam zašto sada, opet aktivirati takvo nešto i to očito s ciljem da destabilizuje mene osobno, da destabilizuje ovu Vladu. I ja se sad stavljam u poziciju da treba da se branim, a zašto - za ništa", rekao je Krstičević.

Na pitanje ima li neki način da odgovori na ovu prijavu iz Srbije, Krstičević je rekao: "Treba da odgovori država, a što se tiče mog odgovora, ja sam tu, radim svoj posao".

Upitan oseća li kako će imati problema u kretanju zbog te prijave, Krstičević je rekao:

"Zašto, zbog čega? Zbog koje prijave? Ja to uopšte ne smatram prijavom... Ja sam slobodan čovjek i časno sam branio domovinu, na to sam iznimno ponosan i treba znati da je na Hrvatsku izvršena brutalna agresija i moje zapovedanje 4. gardijskom brigadom bilo je ponosno".

On je dodao kako je očigledno da mnogi danas "žele uprljati" 4. gardijsku brigadu i njega kao ratnog zapovednika te brigade.

"I još jednom kažem potpuno sam čist i nevin," naglasio je Krstičević, prenosi Hina.

Bratić: Krstičević može i u Srbiji da odgovara za ratni zločin

Beogradski advokat Dušan Bratić izjavio je Tanjugu da Krstičević može i u Srbiji da odgovara za ratni zločin.

U izjavi za Tanjug Bratić kaže da je reč o velikom masakru izveršenom u toku vojne operacije "Maestral" koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ubijeno 655 i proterano oko 125.000 srpskih stanovika Republike Srpske.

Kada je u pitanju procesuiranje ovog zločina, Bratić podseća na odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za procesuiranje ratnih zločina iz 2003, koji je sporan Hrvatskoj, a kojim je određena funkcionalna nadležnost Tužilaštva za ratne zločine.

Te odredbe su u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije, koji poznaje princip univerzalne nadležnosti odnosno jurisdikcije, kao princip međunarodnog prava, a koji predviđa da se u domaćoj državi sudi strancu koji učini krivično delo u inostranstvu.

Pre dve godine je sud u Norveškoj upravo na osnovu principa univerzalne nadležnosti osudio na osam godina zatvora Mirsada Repka, bivšeg pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) za zločine koje je kao stražar počinio nad Srbima u logoru Dretelj, kod Čapljine.

Zbog istog krivičnog dela ratnog zločina u istom logoru, sud u Belgiji osudio je Ahmeta Makitana na pet godina zatvora.

Iako Hrvatska godinama osporava pravo Srbije za suđenje njenim državljanima za dela koja nisu počinjena na teritoriji Srbije, univerzalni princip krivičnog gonjenja je primenljiv i u slučaju Krstičevića.

Pored ovog zločina u Jajcu, Bratić podseća na niz drugih za koje niko još nije odgovorao.

On je najavio da će protiv odgovornih krivične prijave uskoro podneti porodice ubijenih pripadnika JNA zbog dva ratna zločina u Sloveniji 1991. godine.

"Tu krivičnu prijavu podneće oštećeni, najbliži srodnici, ne srpske nacionalnosti već makedonske, mađarske i muslimanske", precizirao je Bratić.

Prema njegovim rečima, vreme je da se prestane sa zataškavanjem zločina počinjenih nad Srbima i sprečavanjem gonjenja u Hrvatskoj, i da odgovaraju svi odgovorni za razaranje Jugoslavije i teške ratne zločine.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krivična prijava protiv Krstičevića za zločin nad Srbima

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jan.2019

BEOGRAD - Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece.

Nastavak na Nezavisne Novine...

UBIJAO CIVILE I DECU: Hrvatski ministar odbrane odgovoran za smrt stotina Srba

Izvor: Večernje novosti, 12.Jan.2019

Tužilaštvu Srbije podneta krivična prijava za zločine Hrvatske vojske počinjene 1995. kod Jajca Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više osoba zbog sumnje da su 12. i 13....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.