Podneta krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane zbog ratnog zločina nad Srbima

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2019, 02:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podneta krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane zbog ratnog zločina nad Srbima

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podneta je krivična prijava protiv aktuelnog ministra odbrane i potpredsednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i saučesnika zbog sumnje da su 1995. izvršili ubistva 81 civila srpske nacionalnosti.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade hrvatske vojske, koja je učestovala u raketiranju kolone srpskih izbeglica u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995, a srpski civili su ubijani pucnjima iz vatrenog oružja i ispaljivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raketa iz raketnog bacača na izbegličku kolonu koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajcem.

U krivičnoj prijavi koju je podneo advokat Dušan Bratić, Krstičeviću i saučesnicima se stavljaju na teret dva krivična dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništa i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Podseća se da je reč o velikom masakru izvršenom u toku vojne operacije "Maestral'', koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ukupno ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle "Oluje", jedinice HVO, Armije BiH i Hrtvatske vojske izvršili su organizovanu vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Napad je izvršen iz zasede, bez bilo kakvog povoda, kada je u koloni autobus sa oko 80 ljudi, uglavnom starih osoba, žena i dece, bio u neposrednoj blizini mosta. Prema izjavama preživelih i ranjenih u autobusu "Servistransa" nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem.

U napadu je stradao 81 civil, među kojima osmoro dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijava protiv Krstičevića zbog masakra srpskih civila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2019

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, povodom kaznene prijave za ratni zločin u BiH podnete protiv njega u Srbiji, poručio je danas da je njegov ratni put potpuno čist i tvrdi da njegova 4. gardijska brigada nije bila u mestu Bravnice kod Jajca, 12. i 13. septembra 1995..."Očito,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.